Відбулась зустріч практичного психолога Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у програмі «Поради психолога» на радіо «Місто».

07 березня відбулась зустріч психолога Центру у програмі «Поради психолога». Сьогодні спілкувалися про особливості підліткового віку та самооцінку. Для багатьох батьків підлітковий вік їхньої дитини є досить складним випробуванням, адже саме в цей період дитина намагається виокремити своє власне «Я». Зазвичай це відбувається шляхом бунтарства та протестів. І в психологічному плані підлітковий вік є складним як для батьків, так і для дітей. Часто підлітки самі не розуміють, що з ними відбувається. Тому чим більше вони відчувають бажання батьків їм допомогти, ти сильніше вони збільшують дистанцію. Я к же потрібно реагувати дорослим на такі прояви бунтарства та самоствердження, аби не втратити у цей період контакту з дитиною, та як направити юнацький максималізм у правильне русло. Про це спілкувались у сьогоднішній програмі, після чого визначали основні поради для батьків стосовно встановлення довіри та ефективності спілкування у кризовий для дитини період.

Оскільки одним із чинників що впливають на поведінку дитини у підлітковому віці є самооцінка, тому для батьків важливо формувати у своїх дітей адекватну самооцінку ще з раннього дитинства. Також слід уважно слухати підлітка. Прагнути до того, щоб підліток зрозумів, що він є не байдужим, і що батьки готові зрозуміти й прийняти його; не перебивати, не виявляти свого страху, ставитись до нього серйозно. Обов’язково слід виявляти співчуття та показувати, що ви поділяєте й розумієте його почуття. Слід цікавитись, що зараз найбільше турбує підлітка, аби він відчував вашу підтримку. А також це зможе уберегти його від впливу сумнівної компанії.

При вибудовуванні ваших відносин з дитиною-підлітком в подібному дусі, розбіжностей між вами стане набагато менше. Можливо навіть переживаючи проблеми вашої дитини разом з нею, ви зможете згадати себе у цей період та відчути яка саме допомога та підтримка потрібна вашій дитині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.