В чому причина дитячої брехні?

Не завжди брехня, вимовлена малюком, означає те, що він поганий. Як правило, діти всьому вчаться у дорослих. Суспільство, в яке потрапляє дитина, несе в собі і негативні моменти, які спонукають його брехати. Давайте розберемося в причинах брехні і з’ясуємо, як повинні реагувати батьки, якщо дитина обманює. Розібравшись в причині обману можна спробувати поговорити з дитиною. Але ніколи не починайте розмову, якщо ви не в собі. Звичайно ж, чути брехню з вуст своєї дитини неприємно, але, накричавши на малюка, ви зробите тільки гірше. Заспокойтеся, зберіться, почекайте відповідного моменту. Якщо дитина чимось захоплений, не квапте його. Дорослим теж не подобається, коли їх відволікають від розмови по телефону, перегляду телевізора або читання книги. Для малюка його заняття (гра) так само важливо, як для вас будь-яку справу. Якщо ви відірвете дитини від гри, як мінімум, у нього не буде схильності до розмови. А розмова має серйозне підгрунття. Отже, якщо причина брехні в надмірному наслідуванні дорослим, дитині потрібно пояснити, що ви самі робите неправильні вчинки, за які вам дуже соромно. Розкажіть якусь повчальну історію про наслідки обману. Домовтеся з дитиною, що він більше не буде брехати. Ну а найголовніше, відучитися брехати самі, особливо при дитині
Якщо ваша дитина фантазер – не лайте його за це. Малюк живе у своєму власному фантастичному світі, в якому йому комфортно. Якщо ви різко почнете реагувати на його вигадки – ви ризикуєте надовго закрити його там. У момент вигаданих оповідань перемикайте увагу дитини на цікаві реальні речі: покажіть кішку з кошенятами, зверніть його увагу на красиву картинку, ляльку або машину. Пояснюйте, що все, що він розповідає – добре, але краще говорити про те, що він бачив наживо.
Обман з метою вигоди , щоб присікти брехня з метою вигоди, потрібно для початку перестати обіцяти щось за роботу. Звичайно ж, дитину потрібно завжди заохочувати. Але, надмірно балуючи дитину солодкими нагородами, ви ризикуєте виховати в ньому почуття користі.

Виконала психолог О.Коцюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.