«Година з психологом»

5 правил сексуальної безпеки, які має знати кожна дитина

 

            Саме таку тему було обрано для «Години з психологом”   минулого вівторка. Вона стала актуальною для відвідувачів ЦСССДМ останнім часом і основні рекомендації психолога було поширено серед батьків і дорослих нашого міста. Ось лише частина цих рекомендацій. Хто хоче дізнатись більше – звертайтесь до психологів Центру соціальних служб для сім ї, дітей та молоді за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам янецька, 38.

 

«Є речі, про які не лише говорити, але і думати страшно. Так, це сексуальне насилля, пов’язане з дітьми. Але сховати голову в пісок – це найгірше, що ми можемо зробити. Дорослі  повинні розповідати і пояснювати дітям, як виглядає таке насилля і як поводити себе в складних ситуаціях. І починати таку розмову  потрібно  якомога раніше.

Правила сформульовані спеціально для дітей, вони не лякають дитину, навпаки, написані в дружній формі, простою і зрозумілою дітям мовою. Ця інформація – чудова  профілактика сексуального насильства, адже вона дає можливість і дітям, і батькам дізнатися і обговорити питання своїх і чужих кордонів.

Мами і тата! Ми знаємо, що вести такі розмови з дітьми не дуже легко. Але загалом ніяковіємо ми, а не діти. Тим більше маленькі діти, для яких ще немає  ніяких заборонених тем. Ось  вам ще одна причина для того, аби  починати такі бесіди як можна раніше.

Наше завдання як батьків – навчити своїх дітей розуміти, що відбувається чи вже відбулось неправильно. Потрібно, щоб у дітей був нюх на «погані» ситуації. Треба навчити їх довіряти своїй інтуїції, якщо вони відчувають, що з цією людиною чи ситуацією, в якій вони знаходяться, щось не так.  І, нарешті, ми мусимо так побудувати свої стосунки з дітьми, щоб з будь-якими проблемами і підозрами вони прийшли саме до  нас.

Ми не можемо відвернути все погане, що може трапитись с нашими дітьми, але  ми можемо пояснити їм, де і як шукати захисту у випадку чого. Ми можемо навчити їх усвідомлювати, що їх тіло належить лише їм. Ми можемо прищепити їм відчуття впевненості  і навчити  їх не боятися говорити про те, що хтось  порушує  їх кордони.

Це небагато, так, але це життєво важливо для наших дітей. І вони, безперечно, заслуговують на те, щоб ми це зробили для них.

 

Психолог міського Центру соціальних служб

для сім’ї, дітей та молоді –  А.Віговська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.