Конфлікти в сім’ї, методи їх вирішення

Найважливішими моральними принципами, на яких ґрунтується сім’я, є любов, обов’язок, взаємна повага, турбота батьків про виховання дітей, турбота дітей про батьків. Але не рідко в сімейних взаємовідносинах виникають конфлікти, вони є частиною повсякденного життя. Багато з людей практично щодня виявляються утягненими в той або інший конфлікт: де б ми не були, ми спілкуємося із близькими людьми, із друзями, із незнайомими людьми, звичайно ж, спілкуємося на роботі, у своєму колективі і з дітьми, яких ми навчаємо.

На думку психологів, причини всіх конфліктів можна об’єднати у три великі групи:

  1. Конфлікти на основі несправедливого розподілу праці. Головним у розподілі сімейних обов’язків є саме їх узгодженість, внаслідок чого і традиційна, і егалітарна модель сім’ї можуть бути досить прийнятними для сімейного благо получчя, якщо вони задовольняють обох партнерів. Якщо ж члени сім’ї по – своєму розуміють свої ролі і пред’являють один одному неузгодженні очікування і вимоги, сім’я, насамперед, є конфліктною.
  2. Конфлікти на основі незадоволеності певних потреб. Кожен партнер хоче задовольнити власні потреби у шлюбі. Водночас, партнери досить часто не знають справжніх потреб один одного, тому не задовольняють їх.
  3. Суперечки через недоліки у вихованні. Багато конфліктів у молодих сім’ях виникають через розбіжності у правилах сімейної поведінки, які партнери винесли із своїх батьківських сімей

Однак, важливіше не причини виникнення сімейних конфліктів, а способи їх подолання. Фахівці-психологи дають кілька порад, як налагодити стосунки і не дозволити невеликому сімейного конфлікту перерости в серйозний скандал.

Обговорюйте тільки одну проблему.

Припустимо, конфлікт виник через те, що ваш чоловік проводить багато часу зі своїми друзями, а не з вами. У такому випадку, обговорюйте з ним тільки цю проблему. Не намагайтеся пригадати інші гріхи партнера. Це не відноситься безпосередньо до вашого поточного конфлікту. Інші проблеми ви зможете обговорити пізніше. Спочатку прийдіть до згоди з головного питання.

Не переходьте на особистості.

Якщо розмір заробітної плати вашого чоловіка перестав вас влаштовувати, то навряд чи причиною цьому став його пивний животик. Не ображайте вашого партнера, це не веде до вирішення конфлікту. Навпаки, в такій ситуації ваш партнер буде намагатися захиститися і може у відповідь почати ображати вас. У результаті конфлікт виллється в негарний скандал із взаємними образами. А основна проблема так і залишиться невирішеною.

Не допускайте в сімейний конфлікт третіх осіб.

Не варто вмішувати в ваш конфлікт когось із рідних чи близьких. Якщо у сварці ви намагаєтеся зачепити когось із рідних чи друзів вашого чоловіка, то він неодмінно стане на їх захист. Тому фраза «Звичайно, я не вмію готувати, як твоя дорогоцінна матуся» не призведе до сприятливого результату конфлікту.

Не узагальнюйте.

Припустимо, що ваш завжди уважний чоловік раптом забув про день народження улюбленої тещі. Не варто з образою в голосі вимовляти йому: «Ти ніколи нічого не пам’ятаєш». Це буде несправедливо, особливо якщо зазвичай він сам нагадує вам всі важливі дати. Причиною його несподіваної забудькуватості могла стати, наприклад, велика завантаженість на роботі.

Не затівайте сварок вечорами.

Статистика показує, що левова частка сімейних конфліктів припадає на вечірній час доби. Це не дивно: накопичується втома, роздратування, вистачає однієї іскри, щоб розгорілася сварка. Якщо пізно ввечері ви відчуваєте, що вам дуже хочеться висловити своєму чоловікові кілька претензій, то краще стримаєте себе, відкладіть розмову на ранок. Можливо, вранці проблема здасться вам вже не такою серйозною, або ви знайдете більш відповідний спосіб подолання конфлікту.

Вмійте визнати свою провину.

Дуже важливо вчасно зуміти зрозуміти, коли ви не праві у сварці. Якщо вам не вистачає сил відразу визнати свою неправоту, то постарайтеся хоча б вчасно припинити конфлікт. Це зробити не так складно, іноді достатньо просто замовчати або вийти в іншу кімнату.

І ще одна порада. Перш ніж починати сварку з чоловіком або дружиною, подумайте, а чого, власне, ви хочете досягти? Є унікальні люди, які вміють використовувати будь-які конфлікти для вирішення ситуацій на свою користь. Подумайте, ви ж збираєтеся після сварки мирно жити далі? Тоді стримаєте себе, чи не вихлюпуйте всі свої претензії і докори, не ображайте, що не зачіпайте гідність свого партнера. Зосередьтеся на вирішенні конкретної проблеми. Зберігайте спокій і позитивний настрій. Зробити це, звичайно, складно, коли в душі кипить справедливий гнів. Але ж були у вас ситуації, коли ви успішно долали конфлікт, а потім згадували про нього з посмішкою і думали: «Як можна було посваритися через таку дрібницю!». Може бути, і цей конфлікт не коштує таких емоцій?

Якщо самостійно Ви не взмозі вирішити наявні конфлікти, звертайтеся за БЕЗКОШТОВНОЮ допомогою до психологів Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою:

вул. Кам’янецька, 38, тел.: 76-29-28

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.