Різнопланова допомога центру соціальних служб.

Працівники Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді допомагають кожному, хто потрапив у складні життєві обставини й звернувся за порадою та підтримкою. Наша розмова з директором Центру Мар’яною Любецькою.

— Пані Мар’яно, кому Центр надає послуги?

— Кваліфіковані практичні психологи, соціальні педагоги, юрисконсульти, фахівці з соціальної роботи допомагають сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям і молоді з функціональними обмеженнями, сім’ям, у яких відбулося насильство або існує його реальна загроза, неповнолітнім та молоді у конфлікті з законом, молодим матерям, які мають намір відмовитися від немовлят…

 

— Який механізм допомоги?

— Якщо коротко, це виявлення проблеми, облік та соціальний супровід фахівцями із соціальної роботи. Але, звичайно, основне завдання наших працівників — стати помічником для кожної родини чи молодої людини, яка потребує допомоги.

 

— З якими питаннями найчастіше звертаються до Центру?

— Психологічними та правовими. Практичні психологи та юрисконсульти дають індивідуальні консультації з міжособистісних відносин, сімейних конфліктів, психоемоційного стану дітей, фізичного і психічного здоров’я, профорієнтації, подолання насильства в сім’ї, з трудового, житлового законодавства, розповідають про шлюбно-сімейні відносини, майнові права, допомоги та пільги…

 

— Як працюють фахівці з соціальної роботи?

— 10 фахівців на окремих дільницях у мікрорайонах міста працюють із сім’ями, які потрапили у складні життєві обставини, проводять соціально-профілактичну роботу, здійснюють соціальний супровід сімей, дітей та молоді, які потребують сторонньої допомоги, надають їм соціальні послуги. Минулого року соціальним супроводом було охоплено 116 сімей. Всього надали 13910 послуг.

 

— На Центр покладено контроль за цільовим використанням державної допомоги при народженні дитини.

— Так, Центр здійснює такий контроль, але не лише за цільовим використанням допомоги при народженні дитини, а й допомоги на дітей одиноким матерям. Під час відвіду-вання сімей із дітьми, які отримують державну соціальну допомогу, працівники складають акт перевірки цільового використання допомоги, де вказують умови, створені для виховання та розвитку дитини, перевіряють наявність у дитини харчування та одягу відповідно до віку та сезону, засобів гігієни, візка, ліжка… За 2017 рік здійснили 849 обстежень, у 813 сім’ях батьки задовольняють усі потреби дітей та використовують соціальні виплати за призначенням. У 36 сім’ях виплати після перевірки було припинено.Для призначення допомоги одиноким матерям здійснюється початкова оцінка потреб дитини та сім’ї із зазначенням факту проживання дитини з матір’ю (батьком). Минулого року надано 379 висновків.

— Одним із завдань Центру є пропаганда здорового способу життя. Як реалізуєте його?

— Проводимо лекційно-просвітницьку роботу, аби стимулювати молодь до самостійного та усвідомленого вибору активної життєвої позиції. Проводимо масові заходи та акції, флешмоби тощо. Так, минулого року провели акції “Любов від заходу до сходу” (виготовляли валентинки та пекли печиво для військових), “Рецепт щастя”, конкурс плакатів до Дня довкілля, загальноміську руханку “Здорове покоління — здорова нація”, акцію та флешмоб до Всесвітнього дня пам’яті людей померлих від ВІЛ/СНІДу “Я обираю життя, а ти?”, флешмоб до Всесвітнього дня без тютюну, до Дня захисту дітей провели майстер-класи та багато інших. Не обійшлося без участі у фестивалях: Всеукраїнському фестивалі творчості дітей з функціональними обмеженнями та фестивалі “Медовий Спас”, де проводили майстер-класи для дітей, танцювальні руханки та конкурси.

— А яку роботу проводите з молоддю з особливими потребами?

— Двічі на місяць практичний психолог Центру організовує заняття в групах взаємодопомоги для молоді з Товариства молодих інвалідів. Тематика зустрічей — найрізноманітніша та спрямована на покращення психоемоційного стану молодих людей.

— Які новації впровадили в Центрі минулоріч?

— З червня 2017-ого Центр пропонує безкоштовну психологічну діагностику готовності дітей до школи для всіх охочих. Останнім часом зросла кількість батьків, які бажають з’ясувати психоемоційний стан своєї дитини. Тому й вирішили запровадити таку послугу. Консультації з психологом проходять індивідуально. Також для кожного клієнта визначено необхідну кількість зустрічей. Вони відбуваються у формі бесід, ігор, демонстрації наочного матеріалу. Таке спілкування цікаве для дитини, допомагає розкрити її здібності. Адже навчання в школі — це не лише знання літер і цифр, вміння писати і читати. Це також уміння отримувати інформацію та правильно її використовувати. Тому нова послуга дасть змогу батькам дізнатися, наскільки дитина готова до процесу навчання у школі, наскільки вона вмотивована здобувати знання, як швидко дитина зможе подолати певні труднощі, подружитися з однолітками… Ці всі результати враховуються у рекомендаційній базі для батьків, яку готують наші фахівці. Розробили також і буклет “До першого класу без проблем. Що мають знати батьки першокласника”.

— Також у Центрі запровадили ще одну новаційну форму роботи — “Година з психологом”.

— Її ми організували влітку в сквері ім. Тараса Шевченка. Кожна зустріч була тематичною і розрахована на батьківську та дитячу аудиторію. Ми мали за мету популяризувати роль психологічної допомоги та інформувати про послуги нашого Центру. Отак невимушено, поза кабінетами, під шум фонтану і щебет пташок охочі отримали консультацію психолога.

Працюємо і над новим напрямком — заняття з методами арт-терапії для дітей. Арт-терапія особливо важлива для тих, кому висловити свої фантазії в творчості легше, ніж розповісти про них, допомагає дитині самостійно виражати почуття, потреби та мотивацію власної поведінки, діяльності і спілкування, необхідні для її повноцінного розвитку.

— На чому робите акцент?

— Працюємо в усіх напрямках однаково, бо вони переплітаються і доповнюють один одного. Ми доступні і мобільні, готові працювати в закладах освіти, йти в сім’ї і, що найголов-ніше, гарантуємо конфіденційність і анонімність послуг. Звертайтеся і ми допоможемо подолати складні життєві обставини, налагодити стосунки в сім’ї, а молоді — адаптуватися в нелегкому дорослому житті.

Також хочу нагадати, що в місті цілодобово працює “Телефон довіри” 15-50. За минулий рік до нас зателефонували 7016 осіб.

Найчастіше звертаються з проблемами стосунків, особистісних конфліктів, проблем зі здоров’ям… Навесні та восени загострюються соматичні та психічні захворювання, депресії.

Якщо ви зіштовхнулись із певними проблемами, тривожать докори сумління, а ви не знаходите відповідей, телефонуйте, не вагаючись. Наші психологи за телефонами зі стаціонарного 15-50 та з мобільного 067-133-15-50 вас вислухають, підтримають і допоможуть.

Розмовляла Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.