«Як обрати правильне хобі для дитини» – поради психолога.

«Як обрати правильне хобі для дитини» – такою була тема рубрики «Поради психолога» в ефірі радіо «Місто». Психолог міського Центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді надала рекомендації для батьків щодо вибору правильного заняття для дитини, як обрати правильне хобі, гурток, або ж секцію.

Танці, шахи, футбол, музика, або ж образотворче мистецтво. Спектр занять якими можна зайняти дитину у вільний час величезний. Як підібрати хобі, аби воно подобалося дітям та розвивало їх. Цій темі був присвячений черговий ефір, адже дуже часто батькам важко визначитись саме з тим заняттям, яке дійсно буде для дитини корисним та приносити задоволення.

А саме обговорювали такі питання:

  1. З якого віку дитину варто записувати на гуртки , або ж секції?

  2. На що окрім бажання дитини варто орієнтуватися обираючи хобі?

  3. Якщо у дитини пропав інтерес до занять, як розпізнати лінь, втому, або те, що дитині дійсно не підходить заняття?

  4. Чи може правильно підібране заняття позитивно скорегувати характер. До прикладу якщо дитина соромязлива, що може додати впевненості у собі, або ж чим краще займатися гіперактивним дітям, аби бути більш зосередженими та зібраними?

  5. На яку кількість гуртків одночасно можна віддавати дитину, аби не перенавантажити її?

  6. Як заохотити дитину до занять, якщо виникають труднощі, проблеми, поразки?

Зазвичай дитячі таланти і геніальні здібності починають проявлятися у дітей ще в дуже ранньому віці, починаючи всього з двох років. Батькам важливо вчасно їх помітити і підтримати малюка в таких важливих для нього починаннях. До 6-7 років батьки вже знають, до чого схильна дитина, чим вона захоплюється, та що їй найбільше подобається. Вона спокійна, любить наприклад малювати, чи можливо навпаки надає перевагу рухливим іграм. Якому заняттю ми не надали б перевагу, включення до гуртка повинно бути поступовим, аби для дитини це не було великим навантаженням. Останнім часом спостерігається тенденція, що діти зайняті не менше чим їх батьки. Саме тому тут важливо враховувати вподобання самої дитини, аби заняття були спрямовані не на кількість, а на якість.

Найважливішим завданням для батьків є розпізнати та впіймати талант і бажання дитини. Тут дуже важливо спостерігати за дитиною: що цікавить, захоплює дитину. Обовязково прислухатися до дитини. Окрім того батькам слід мотивувати дітей не кидати заняття через якісь дрібниці чи без поважних причин.

Кожна людина має потребу в цікавому і захоплюючому хобі. Воно позитивно впливає на емоційно-психологічний настрій і приносить задоволення. Дитина теж потребує свого маленького хобі, оскільки вона як і дорослий має свої обовязки, навантаження розумового та фізичного характеру, а також особисті дитячі проблеми та переживання. Тому важливим завданням для батьків є допомогти підібрати правильне хобі для дитини, що буде приносити задоволення та радість від процесу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.