Як підвищити самооцінку підлітка. Поради батькам.

Підлітковий вік – це період становлення самооцінки. Зрозуміло, вона починає формуватися в ранньому дитинстві, але саме в підлітковому віці дитина починає повною мірою усвідомлювати себе частиною соціуму.

Самооцінка будь-якої людини, в тому числі і підлітка, піднімається за рахунок власних успіхів і досягнень, а також визнання оточуючих і близьких. Допомогти дитині перейти від негативного ставлення до себе, до позитивного, не легко, але цілком можливо. Не дивлячись на те, що в юності головними авторитетами є ровесники, а не батьки, саме батьки здатні вплинути на підвищення самооцінки у підлітка.

Отже, якщо ви бачите, що дитина сором’язлива, тривожна, занадто залежна від думки оточуючих – час підвищувати її самооцінку. Як це зробити?

1.Не критикуйте і не порівнюйте дитину з іншими

Перестаньте критикувати дитину і порівнювати його з ким би то не було. Від вас, батьків, йому потрібні в першу чергу любов і підтримка, а критика тільки змусить замкнутися в собі. Та й повчальні порівняння ніколи не давали гарного педагогічного ефекту.

  1. Подбайте про зовнішній вигляд дитини

У підлітковому віці зовнішність – чи не головна проблема, на якій фіксують свою увагу. Дорослим важко зрозуміти, але відстовбурчені вуха або ніс з горбинкою стають причиною всіх життєвих невдач в сьогоденні і майбутньому – природно, в уяві підлітка. З вухами ви, звичайно, нічого не зробите, але от з підбором гардеробу допомогти цілком в змозі.

  1. Вчіть підлітка відмовляти

Натовп швидко «обчислює» невпевнених в собі і безвідмовних, починає цим користуватися. Ваша дитина повинна знати, що він – особистість і має право на свою думку, яку іноді доводиться відстоювати. Це стане в нагоді в будь-якій ситуації, коли йому нав’язують неприйнятну стратегію поведінки: від пропозиції «зганяти» в магазин до пропозиції спробувати психоактивні речовини.

  1. Допоможіть дитині знайти заняття до душі

Займаючись улюбленою справою, кожна людина відчуває себе впевненіше – всі ми любимо робити те, що в нас добре виходить. Особливо якщо за це ще й похвалять (а це вже завдання батьків). Та й авторитет в очах оточуючих зросте – коли людина професіонал у своїй справі (навіть не дуже важливо, в якій саме), це не може не викликати повагу.

  1. Частіше розмовляйте з дитиною

Все починається з елементарного: «Як у тебе справи? Як пройшов день?». Ця звичка поступово переростає в потребу підлітка поділитися з вами своїми враженнями, думками і переживаннями. Так ви отримаєте можливість бути в курсі усіх його радощів і прикрощів, а він отримає впевненість у тому, що його завжди вислухають і підтримають.

  1. Частіше згадуйте про успіхи дитини

Нагадуйте дитині про всі його досягнення – це, до речі, і дорослим у хвилину поганого настрою відмінно допомагає. Прийшовши додому з тренування, ваша донька  (син) цілком може заявити: «У мене нічого не виходить!», але ви тут же нагадайте їй (йому) – а як же срібна медаль у міських змаганнях? І неважливо, що це було в минулому році

  1. Поважайте свою дитину

Не розповідайте нікому його секрети, погодьтеся, це нікому не сподобалося б. А коли ви поводитеся з підлітком як з особистістю, він і починає вести себе відповідно. Якщо ж ви не довіряєте дитині і постійно контролюєте, з ким він дружить і що носить в кишенях, тут і до бунту недалеко. Поважайте і схвалюйте підлітка, і тоді його занижена самооцінка згодом скоригується. Знадобиться тільки ваше терпіння і любов! І частіше згадуйте себе в його віці – напевно знайдете багато спільного.

 

За інформацією Хмельницького міського                                                                                     Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та                                                                                              молоді

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.