Година з психологом просто неба від міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжує роботу.

Чи доводилось вам чути від дітей фразу «Я боюся», «Мені страшно»?

І що ви казали у відповідь – «Не бійся!», «Нема чого боятисяЇ», «Ти що, маленький…»

Однак, практика доводить, що це мало заспокоює, ба, навіть навпаки – підсилює дитячу тривогу. Що ж робити? Як же заспокоїти?

Про це йшлося в бесіді психолога Віговської Антоніни з хмельничанами під час чергового консульт-пункту під відкритим небом в сквері ім.Тараса Шевченко 12 липня 2018 року.

Батьки дізналися які 10 підтримуючих фраз можна сказати у відповідь на дитяче «Я боюся..» А також які компліменти можна робити власним дітям.

Цією інформацією ми також люб’язно ділимося з нашими друзями.

Ще трохи компліментів вашим дітям

Можна лише уявити, як засвітяться посмішками й радістю наші діти, коли почують, як ми робимо їм компліменти з величезною любов’ю та щирістю. Тому у процесі підготовки, навчання й корекції їх поведінки робіть дітям компліменти від усього серця.

Ось іще десять компліментів для дітей.

1. Робіть компліменти про особистісні якості дітей. «Ти такий дотепний!», «Ти такий спокійний з малюками», «Мені подобається твоє завзяття!». Шукайте ті аспекти особистості дитини, які роблять її особливою й неповторною. Однак не вішайте ярлики: «О, ти у нас товариська дитина» або «У тебе такий серйозний характер».

2. Робіть компліменти про фізичні якості дітей. Намагайтесь не використовувати такі компліменти, як «Ти така гарна» або «Ти такий симпатичний» (хоча діти люблять слухати ці приємні слова). Зосередьтесь на конкретних фізичних рисах дитини: на її щасливих очах, привітній посмішці, сильних руках, швидких ногах. Звісно, не потрібно, щоб зовнішній вигляд дитини слугував основним приводом для компліментів, але це та нива, де кожен відчуває натхнення та підтримку.

3. Робіть компліменти про дитячу доброту. Звертайте увагу на ситуації, коли діти не пошкодували свого часу й доклали до виконання певної справи додаткові зусилля. «Це було так люб’язно із твого боку – принести тарілку своїй сестрі», «Ти обняв тата, коли він прийшов з роботи, і це було дійсно зворушливо», «У тебе найдобріше серце з усіх, що я зустрічала!».

4. Робіть компліменти про ставлення дітей, їх особистісну позицію. «Андрію, мені дуже сподобалось твоє відповідальне ставлення до домашніх обов’язків: ти виніс сміття, хоча сам хотів дивитись телевізор». «Сашко, я знаю, що не просто було зберегти хороший настрій, коли ваша футбольна команда програла, але я ціную те, як ти похвалив гравців іншої команди». Звісно, ваші діти будуть помічати й ваші взаємини, тому намагайтесь показувати їм приклад зразкового ставлення до людей і подій.

5. Робіть компліменти про чесність. Спонукайте дітей бути чесними та хваліть їх за такі прояви. «Семене, мені подобається, що ти не проніс потайки їжу в кінотеатр, як це зробили твої друзі. Твоя чесність вражає». «Оксано, ти молодець, що розповіла мені, що забула виконати домашнє завдання. Ти проявила себе чесною дівчинкою».

6. Робіть компліменти про почуття гумору дитини. Для початку смійтесь над її жартами! Навіть якщо ви не до кінця зрозуміли їх, підтримуйте дитину, отримуйте задоволення від її ентузіазму. Крім того, спробуйте поглянути на речі з допомогою почуття гумору дитини, навіть якщо воно відрізняється від вашого. «Олено, у тебе вийшов дотепний каламбур», «Миколо, ну й смішну ж гримасу ти зробив!».

7. Робіть компліменти про хороші манери, вихованість дітей. Коли ви намагаєтесь навчити свого сина бути джентльменом, висловлюйте йому вдячність за прояв хороших манер за будь-якої слушної нагоди. «Величезне спасибі тобі за те, що притримав мені двері, ти такий джентльмен». «Світлано, ти така молодець, що пропустила цю літню пані вперед» або «Спасибі, діти, що були охайними за столом. Це були дійсно хороші манери!».

8. Робіть компліменти про сміливість дитини. «Ти такий сміливий хлопець. Стати перед усім класом і виголосити промову – це дійсно сміливо!». Звертайте увагу на дрібниці, які лякають вашу дитину, і хваліть її тоді, коли вона долає власні страхи на шляху до своєї мети. «Ти знаєш, Максиме, учитись їздити на роликах було дійсно страшно. Ти виявив справжню сміливість».

9. Робіть компліменти дитині про її самовладання. Самовладання дається не просто… навіть дорослим. Тому коли ваша дитина контролює власні емоції, висловлюйте щире схвалення. «Сину, я знаю, що ти хотів сперечатись зі мною із цього приводу, тому дуже ціную, як ти проявив самовладання», «Я обов’язково розповім таткові, як ти продемонстрував хороше самовладання, коли відклав свій планшет без нагадувань».

10. Робіть компліменти про дитячу винахідливість. «Синку! Я б ніколи не додумався зробити це таким чином! Ти дійсно вмієш придумувати різні нові способи». Замість того, щоб розповідати дитині, як би ви зробили щось або як зробити це «краще» або «швидше», дозвольте їй самій вирішити задачу, а потім висловіть своє захоплення: «Мені дуже сподобалось, як ти знайшов вирішення задачі крок за кроком. Ось це винахідливість!».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.