Діти та новітні технології.

Смартфони, планшети, ноутбуки та інші електронні пристрої міцно зайняли місце в нашому житті. Комп’ютерні та інтернет-технології – така ж частина життя сучасної людини, як холодильник, метро, літак і інше. Як мінімум один гаджет зараз є в кожній сучасній родині. Не дивно, що діти починають користуватися ними раніше, ніж говорити і, тим більше, писати від руки. Малюки сприймають їх лише як іграшку, старшим дітям вони допомагають у навчанні.

З одного боку, сучасні технології допомагають дітям розвивати увагу, дрібну моторику, посидючість, логіку, сприяють їх інтелектуальному розвитку. З іншого – вони нерідко забирають багато часу, якого не вистачає на активні заняття і розваги. І перед батьками постає питання збереження фізичного та психічного здоров’я дітей, попередження комп’ютерної залежності.

Якщо говорити про шкоду, то перше, що згадують батьки – це зір. Коли дитина переглядає мультфільм, на будь-якому екрані, око фіксується на одному предметі і на одній відстані. Якщо це часто повторюється – гострота зору падає. Також при користуванні телефоном чи планшетом голова зазвичай нахилена трохи вниз. Як наслідок – порушується кровообіг в шийному відділі і в головному мозку.

Багато хто помилково вважає, що різноманітні ігри на комп’ютері чи планшеті розвивають дрібну моторику – натискання кнопочок, пересування по екрану. Але малювання чи, навіть, писання, ігри з більш дрібними предметами набагато корисніше.

Сидіння з ґаджетом в багато разів знижує необхідну дітям фізичну активність. Як наслідок можливий розвиток різноманітних захворювань, наприклад ожиріння, затримка розвитку мовлення.

Якщо під час їжі діти дивляться мультики, то в їх організмі порушується система природного харчового інтересу – організм перестає відчувати момент насичення, або навпаки пропадає апетит. Як результат може розвинутися ожиріння, чи дитина страждатиме від недоїдання.

Проведені наукові дослідження підтвердили, що в тих дітей, які користуються ґаджетами частіше виникають проблеми з сном, вони важче засинають, тривалість швидкого і поверхневого сну більша. В результаті дитина більше втомлюється, їй важче зосередитися на вивчені матеріалу, погіршується пам’ять.

Якщо ж ви не плануєте «не пускати» ґаджети в життя дитини, ось кілька порад, які допоможуть зменшити їх шкідливий вплив:

  1. Дітям до року краще взагалі не давати планшетів і не включати мультфільмів. До 3-х років час користування має бути не більше 15-ти хвилин.
  2. Не залишайте дитину на одинці з пристроєм – контролюйте те, що дивиться чи грає дитина.
  3. Відстань від екрану до очей має бути не менше 40 см, добре, якщо дитина використовує спеціальні окуляри. Якщо це планшет чи телефон – краще нехай вони стоять на столі, аніж будуть в дитячих руках.
  4. Робіть перерви між переглядами – як мінімум гімнастику для очей.
  5. Не дозволяйте користуватися ґаджетом під час їжі.
  6. Дітям до 6-ти років взагалі не рекомендується перегляд 3-D фільмів. До 10-11 років такі фільми можна дивитися, але рідко.
  7. Не робіть з ґаджету особливу винагороду. Наприклад, гра в якусь гру, як приз за виконане домашнє завдання. Так ви самі ж зробите з цього щось надзвичайно бажане.
  8. Створіть дитині умови для цікавішого проведення часу. Гуртки за вподобанням, спільні прогулянки в незвичні місця, гарні книжки, рухливі ігри.

Використовувати ґаджети чи ні – це рішення залишається за батьками. Сучасні технології зробили життя людства набагато простішим. Але даючи дитині планшет подумайте, чи справді ви зараз не можете без нього? Можливо цю супер-розвиваючу гру для вивчення кольорів можна зробити офлайн? Подумайте, чи за деякий час ви не будете шукати способів як відучити дитину від цих пристроїв. Можливо в вашому випадку, все таки, простіше не привчати?

Фахівець із соціальної роботи ХМЦСССДМ А.Романова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.