Про патронатну сім’ю.

Навіщо потрібна патронатна сім’я?

Сімейний патронат допомагає дітям, які втратили батьків або чиї батьки чи особи, що їх замінюють не здійснюють своїх батьківських обов’язків унаслідок різних причин .

Держава влаштовує таких дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім’ї. Така форма сімейного догляду та виховання є альтернативою перебуванню дитини в інтернатному закладі.

Хто може бути патронатним вихователем?

Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.

Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.
Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають вищу освіту у галузі соціальної роботи, освіти, охорони здоров’я, соціальних та поведінкових наук та досвід виховання дітей у сім’ї.

Які документи треба щоб стати патронатним вихователем?

Кандидати у патронатні вихователі подають до Центрів соціальних служб для сім҆ї, дітей та молоді, такі документи:

– заяву кандидата у патронатні вихователі;

-заяву кандидата у помічники патронатного вихователя про готовність участі у наданні послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї;

– копії паспортів кандидатів у патронатні вихователі та помічники патронатних вихователів;

– довідку про склад сім’ї (форма N 3);

– копію свідоцтва про шлюб;

– копію диплома про вищу освіту кандидата у патронатні вихователі;

довідки про стан здоров’я патронатного вихователя та членів сім’ї, які проживають разом із ним (відсутність хронічних захворювань, результати обстеження повнолітніх членів сім’ї наркологом, венерологом, психіатром);

– довідки про доходи повнолітніх членів сім’ї;

– довідки про наявність чи відсутність судимості кандидата в патронатні вихователі та членів сім’ї, які проживають разом із ним;

– документ, що підтверджує право власності на житло або користування житловим приміщенням;

– письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із кандидатами у патронатні вихователі, на тимчасове влаштування дітей; згода дітей надається за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

Скільки дитина може перебувати в патронатній сім’ї?

Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців відповідно до вимог статей 252 – 253 Сімейного кодексу України.
На період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя за нею зберігається право на аліменти, пенсію у зв’язку із втратою годувальника, інші соціальні виплати, які вона мала до влаштування в сім’ю патронатного виховател
я.

За інформацією Хмельницького міського Центру

соціальних служб для сім”ї дітей та молоді

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.