Тема консульт-пункту від 31.07 «Психолог просто неба» як і попередні, викликала цікавість батьків з малечею: «10 фраз які можна сказати дитині замість «Я ж тобі казав/-ла»».

Іноді цей закид у всіх виривається. Але якщо постійно вказувати дитині, чоловікові, що ви праві, у них почне накопичуватися роздратування. Наші близькі завжди хочуть бути кращими, сильнішими і мудрішими, а від таких фраз вони починають втрачати своє власне я, а ви перетворюєтеся з улюбленої/-го матусі\татка в нудних вчителів, моралі заторів, так, ніби ви самі ніколи не припускаєтесь помилок. Але ж це не так і дитина помічаючи це, може відчувати порушення справедливості.

Слідом за цим може слідувати оцінка-ярлик, як правило з негативним відтінком. Повішений на дитину в дитинстві, з високою часткою ймовірності він вплине на формування її характеру. Навіть у зменшувально-лагідній формі такий ярлик неминуче завдасть шкоди. «Капризний», «ледачий» – всього цього краще не вживати в спілкуванні з дітьми. І ні в якому разі не можна повторювати такі слова по кілька разів. Особливо психологи радять уникати негативно забарвлених ярликів.

Такі ж слова можна сказати м’якше: «Як шкода, ми з тобою думали, що потрібно вчинити так, а зробили по-іншому і помилилися», «Давай домовимося», «Мені приємно, коли ти прислухаєшся до мене» тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.