У дні літніх канікул. Як не стати жертвою злочину — поради дітям.

Розпочинаються літні канікули, а це означає, що значна кількість дітей впродовж тривалого часу залишатиметься вдома сама. Це робить їх потенційними жертвами злочинців. Як вберегти свою дитину від злочину?

Щоб не допустити біди, батьки завжди повинні знати де і з ким проводить час дитина. Не дозволяйте дітям ночувати в друзів і знайомих, таким чином підлітки можуть брехати задля того, щоб втекти з-під контролю дорослих. Нагадайте дітям основні правила безпечного поводження.

  • перебуваючи на вулиці, будьте уважні: не підходьте до машини, що зупинилася, навіть якщо вас просять показати напрямок руху, або вказати точну адресу, чи незнайомі дорослі хочуть передати вам якесь доручення від батьків.

  • завчасно обирайте найбезпечніший маршрут, обговорений із батьками, якщо ви будете пересуватися самі. Вулиці повинні бути освітлені та багатолюдні. За можливістю уникайте маршрутів через безлюдні сквери та парки. Ідіть по краю тротуарів або назустріч руху машин – таким чином ви зменшите можливість раптового нападу.

  • оберніться перед тим, як увійти у двір, під’їзд, ліфт. Якщо в під’їзд заходить незнайомець і з вами чекає на ліфт, не поспішайте сідати в кабіну, краще підіть пішки.

  • не користуйтеся без необхідності в салонах транспорту мобільними телефонами, це може спровокувати грабіжників вийти за вами та пограбувати вас. Будьте уважні та обережні в годину пік у транспорті. Гроші, смартфони та документи носіть у внутрішніх кишенях одягу, задні кишені – легка здобич для грабіжника. Не давайте свій мобільний незнайомцям, навіть для «дуже важливого дзвінка», або якщо вони представилися працівниками поліції.

    • якщо ви помітили, що вас переслідують, намагайтеся змінити темп та напрямок, зайдіть у людне місце: кафе, магазин, кіоск, за можливості попросіть своїх близьких зустріти вас (зайти за вами). У випадку нападу якомога голосніше кличте на допомогу, кричіть слово «пожежа», на нього люди реагують швидше, визираючи у вікна, або «допоможіть».

    • перебуваючи вдома наодинці, в жодному разі не відчиняйте незнайомим двері, навіть якщо до вас завітали поліцейські. Передзвоніть і повідомте батькам про візит незнайомців. Якщо вас запитують, коли повернуться батьки, скажіть, що вони скоро прийдуть (вийшли у магазин чи до сусідів тощо), а самі в цей час зателефонуйте батькам.

    • пам’ятайте, що ваші цінні речі, особливо вироби із золота і срібла можуть стати легкою здобиччю грабіжників, тому бажано носити цінні прикраси тільки в присутності батьків. Шахраї можуть виманювати під будь-яким приводом (узяти подивитися, порівняти їх зі своїми і т.п.). Одяг та взуття сучасної дитини повинні бути безпечними та зручними.

    • намагайтеся запам’ятати зовнішність злочинця, його вік, зріст, ходу, у що він був одягнений, напрямок руху та негайно повідомте про це за телефоном 102. Багато злочинів можна попередити, а ті, що сталися, – розкрити за «гарячими слідами», у разі вашого своєчасного звернення в поліцію.

    Надія Крещук, юрисконсульт

    Хмельницького міського Центру
    соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.