Як уникнути ревнощів при народженні другої дитини

Як уникнути ревнощів при народженні другої дитини. Поради батькам

  1. Готувати малюка до появи нового члена сім’ї потрібно завчасно. Для дітей різного віку рекомендації теж різні:
    • Якщо дитині 1-2 роки, то вона ще не орієнтується в часі та їй байдуже, що буде через кілька місяців. Як правило, при такій маленькій різниці у віці проблема ревнощів старшої дитини до молодшої за батьківську любов не стоїть гостро. Старша дитина практично не пам’ятає того часу, коли вона була єдиним малюком у сім’ї. Згодом їй буде здаватися, що молодший брат або сестра були завжди — ваша друга дитина стане товаришем для ігор старшому брату чи сестрі, адже при такій малій різниці у віці діти матимуть схожі інтереси та спільні іграшки. У підлітковому «перехідному віці» мінімальна різниця у віці може полегшити проблеми: діти будуть вирішувати їх разом. Зазвичай, в такій ситуації складно батькам, особливо в перші роки, зате для дітей така невелика різниця у віці — це добре.
    • Якщо дитині 3-10 років, вона вже помічає та усвідомлює все, що відбувається навколо. Старша дитина вже розуміє, як бути улюбленцем, тому не виключено, що новину про появу братика чи сестрички дитина сприйме вороже. Коли в мами стане помітно животик, лагідно поясніть малюкові, що в животику є ще один малюк, який скоро з’явиться та стане братиком або ж сестричкою старшому малюкові, і як це важливо.
  2. Порівну ділити ласку між усіма дітьми не вийде, проте старша дитина має відчувати, що як і раніше її люблять. Щоб це показати, хваліть малюка і обіймайте. Ви можете розповісти історію про те, як в одного хлопчика з’явилася сестра – він думав, що мама буде любити його менше, але все сталося інакше. Батьки любили їх однаково, а сестра виросла і стала гратися разом з ним.
  3. Дитина не завжди готова до розподілу ролей у сім’ї, тому важливо пояснити переваги «дорослого віку”. Скажіть, що, на відміну від маленького брата або сестри, йому можна їсти солодке, не спати допізна. Він вже багато знає і вміє, тоді як маленькому потрібна допомога всіх членів сім’ї. Також потрібно нагадувати дитині, яка в нього гарна сестра або братик, щоб він міг пишатися ними і відчувати власну заслугу.
  4. Якщо між дітьми виник конфлікт: потрібно зупинити сварку і дати їм зрозуміти, що вони можуть все залагодити самі і прийти до компромісу. В крайньому випадку, нехай будуть покарані обидва, а не хтось один.
  5. Не порівнюйте дітей між собою! Усі психологи схильні до думки, що порівнювати дітей між собою — найнебезпечніша помилка батьків, яка негативно впливає на психіку дитини та її соціалізацію в майбутньому. Здавалося б, ми всі прекрасно розуміємо, що недобре дорікати дитині у відсутності навичок і якостей, які притаманні іншим дітям. Однак, такі порівняння виникають у батьків машинально: «Подивися, яка чиста кімната у Сергія»; «Бачиш, як швидко Маша впоралася з уроками». Почувши подібне, будь-яка дитина відреагує різко та негативно. Сказане батьками, неодмінно викличе дитячі ревнощі та відразу до «хорошої» дитини.
  6. Діти в родині повинні мати однакові права та обов’язки. Обидві дитини в сім’ї повинні відчувати свої рівні права. Батьки не можуть робити винятків: хто розкидав іграшки — той їх і збирає; комп’ютер і телевізор обидві дитини вимикають в один і той же час, тощо. Якщо друга дитина занадто мала і не може сама братися за деякі домашні справи, ви повинні ласкаво та в доступній формі пояснити старшій дитині, чому її навантаження більше, ніж у менших брата чи сестри.
    Дитячі ревнощі мають свої причини: старша дитина перестає бути єдиною дитиною в сім’ї і не відразу може змиритися з таким станом справ. Батьки повинні всіляко запобігати ревнощам між дітьми, щоб вони зростали в мирі і злагоді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.