Хмельницький міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Звітуємо за 2017 рік.

Хмельницький міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціальним закладом, що проводить на території міста соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Основними напрямками роботи Центру є: надання соціальних, психологічних, юридичних, інформаційних послуг. Практичними психологами та юрисконсультами Центру за 2017 рік надано 2744 індивідуальних консультацій з питань міжособистісного та внутрішньо-особистісного конфлікту; соціалізації молоді, яка звільнилась з місць позбавлення волі; профорієнтації; вчинення насильства в сім’ї та проблем юридичного характеру.

Працівниками Центру проводиться лекційно-просвітницька робота в навчальних закладах міста з метою формування здорового способу життя та профілактики правопорушень в молодіжному середовищі. Зокрема ряд лекцій та тренінгів у Центрі зайнятості, слідчому ізоляторі, міськрайоному відділі з питань пробації для неповнолітніх та молоді, які перебувають у конфлікті з законом. В літній період проводилися заняття для дітей у дитячо-юнацькому оздоровчому комплексі «Чайка» та пришкільних табора. Всього проведено 618 заходів, де охоплено 30 241 чоловік.

Протягом 2017 року Центром соціальних служб проведено ряд масових заходів та акцій, зокрема: акція “Любов від заходу до сходу”
(виготовлення валентинок та печива для військовослужбовців); вулична акція «Рецепт щастя», конкурс плакатів до Дня довкілля; «Загальноміська руханка під гаслом “Здорове покоління-здорова нація”; акція та флеш-моб до Всесвітнього Дня пам’яті людей померлих від ВІЛ/СНІД «Я обираю життя, а ти?»; флеш-моб у вигляді знаку заборони паління до Всесвітнього дня без тютюну; захід до Дня Захисту дітей (мастер-класи для дітей, розмальовування фігурок, боді-арт); участь у Всеукраїнському фестивалі творчості дітей з функціональними обмеженнями; участь у фестивалі «Медовий Спас» (проведення мастер-класів для дітей, танцювальних руханок та конкурсів); захід «День знань в слідчому ізоляторі»; проведення заходу до Дня батька спільно з управлінням праці та соціального захисту населення та інші.

Фахівцями із соціальної роботи Центру соціальних служб проводиться робота з сім’ями, які потрапили у складні життєві обставини. Соціальною роботою в 2017 році охоплено 1403 сім’ї, які потрапили у складні життєві обставини. Під соціальним супроводом перебувало 116 сімей. Здійснюється соціальне супроводження
прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу здійснюється через відвідування сім’ї шляхом надання комплексу соціальних послуг. В м.Хмельницькому функціонує 2 прийомних сім’ї та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 15 дітей.

Центр здійснює контроль за цільовим використанням державної допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей одиноким матерям та створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей. Під час відвідування сімей з дітьми, які отримують державну соціальну допомогу при народженні дитини, працівниками Центру складається акт перевірки цільового використання державної допомоги при народженні дитини, де вказуються умови, які створені для виховання та розвитку дитини, перевіряється  наявність у дитини харчування та одягу відповідно до віку та сезону, наявність засобів гігієни, візка та ліжка тощо. За 2017 рік здійснено 849 обстежень. Встановлено, що в обстежених 813 сім’ях батьки задовольняють потреби дітей відповідно віку та використовують соціальні виплати за призначенням. У 36 сім’ях виплати було припинено.

Для призначення державної допомоги за запитами управління праці та соціального захисту населення здійснюється початкова оцінка потреб дитини та сім’ї, із зазначення факту проживання дитини з матір’ю (батьком). Протягом 2017 року надано близько 379 висновків.

З метою покращення організації роботи Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, враховуючи досвід роботи центрів в інших областях з червня 2017 року Центр соціальних служб пропонує безкоштовну психологічну діагностику готовності дітей до школи.

В літній період запровадили ще одну із новаційних форм роботи «Година з психологом», а можна й сказати «Психолог просто неба». Кожна зустріч є тематичною. Мета – популяризувати роль психологічної грамотності серед населення та інформувати про послуги, які надаються Центром.

Ввведено казкотерапію, що передбачає виховання у дітей почуття самоповаги і взаємоповаги; розвиток самосвідомості, навичок спостереження і самоспостереження тощо.

В місті Хмельницькому діє «Телефон довіри 15-50» – служба спеціалізованої телефонної психологічної допомоги. Функціонує мобільна лінія служби «Телефон –Довіри» за номером: 067-133-15-50. Найчастіше звертаються з проблем стосунків, внутрішньо особистісних конфліктів, проблем здоров’я, венеричних захворювань,проблем самотності та рівня самооцінки. В залежності від сезону – загострення соматичних та психічних захворювань, депресії (весна-осінь). Рідше зустрічаються проблеми суїциду. За 2017 рік надійшло 7016 дзвінків.

Працівники Центру активно висвітлюють діяльність у засобах масової інформації з метою підвищення рівня інформованості та обізнаності населення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.