ПЕРЕЖИТИ КАРАНТИН І НЕ РОЗЛУЧИТИСЯ

Карантин показав багатьом сім“ям, що проводити час разом – справа не з легких. Тому що раніше ми зустрічались лише за чашкою ранкової кави та після роботи і часто розбігалися по своїх кутках. Про те, якими простими загальними правилами варто користуватись, аби карантин не зруйнував стосунки, а допоміг краще зрозуміти партнера з’ясуємо сьогодні

Давайте волю емоціям

Отож для початку — годі одне одного заспокоювати. Казати фрази «це все дурниця», «все минає — і це пройде». Їх сприймає інша людина не як підтримку, а як знецінення, нерозуміння, самотність. Дайте одне одному право на всі ті емоції, які ви відчуваєте — сльози, сміх, страх і невпевненість перед майбутнім, побоювання за здоров’я своє і родичів.

Прийміть ситуацію

Найважливіше – це прийняти сам факт того, що відбувається. Усвідомити, що глобально ми можемо вплинути тільки на особисту безпеку і безпеку своїх дітей. На цьому етапі також важливо повторювати собі (можна навіть кожного дня), що це не триватиме вічно. Все в цьому світі динамічне і має властивість закінчуватися. І в цей вільний час важливо не зациклюватися на конфлікті, а спробувати трансформувати його.”Наприклад, якщо ви відчуваєте непереборний прилив агресії – дивним чином її зняти можуть фізичні вправи, присідання, віджимання і все, що стосується фізичної активності.

Ви різні

Приготуйтеся, що ставлення вашої «половинки» до подій сильно відрізнятиметься від вашого. Прийміть це як факт. Не сперечайтеся. Саме в таких суперечках можна зайти туди, звідки удвох вже не повернутися.

Відгороджуйтеся

Свідомо відгороджуватисяь— коли вам це потрібно (і поважайте чужу потребу відгородитися). Іноді потрібно просто залишити один одного в спокої. Люди зобов’язані один від одного відпочивати. І про це теж можна домовитися — без шуму і пилу, без скандалів, по-тихому.

Я ще не зустрічала, щоб хтось йшов зі стосунків, почувши «Ти не проти, якщо я сяду в навушники і подивлюся Netflix»? Особливо, якщо це дозволяє іншій стороні спокійно загорнутися у плед і почитати. А от від нестачі таких речей пари розпадаються.

Говоріть і домовляйтеся

Головне правило для всіх – потрібно навчитись говорити і домовлятись. Якщо один з партнерів продовжує працювати вдома, то родині важливо одразу домовитися про таке: яким чином буде організовано робочий простір, яку кількість годин людина буде проводити за роботою, яким чином працююча людина може бути залучена до хатніх справ, скласти графік і розподілити домашні клопоти.

Спільне дозвілля

Також у родині потрібно організувати спільне цікаве дозвілля. “Більш ніж впевнена, що буде дуже весело згадати про настільні ігри, пазли, ігри в слова, які допоможуть розслабитися і відволіктися від “важливих” розмов про життя. Ми ж любимо такий підхід: “Нарешті ти вдома, зараз ми все вирішимо. Сідай, нам потрібно поговорити!”. Всі конфліктні розмови варто відкласти на “після карантину”

Місце спокою

Продумайте знаки і стоп-слова, якими будете користуватися, коли один з партнерів захоче побути з собою наодинці. Майте своє місце спокою Усім потрібен час наодинці з собою та власними думками. У різних людей ця потреба варіюється від кількох хвилин до кількох годин на день. Для чого? Час із собою допомагає осмислювати та психічно опрацьовувати події дня. Навіть, якщо ви мешкаєте в однокімнатній квартирі, знайдіть свій куточок (це може бути кухня, ванна тощо), де ви зможете безперешкодно проводити щодня принаймні 15-30 хвилин на самоті. Буде добре, якщо цей час мине не за телефоном та стрічкою новин, а за приємними заняттями.

Хвилини тривоги

Влаштовуйте спільні 20 хвилин тривоги В кожної людини зараз приходять в голову різні думки: “Як буде далі?”, “Коли можна вийти на роботу?”, “Як дитина адаптується до дистанційного навчання?” тощо. Звісно, можна робити вигляд, що таких думок у вас нема, але від цього вони нікуди не зникнуть. Відчувати страх, невпевненість та тривогу – нормально, адже ситуація, яка склалась, є незнаною, складною та сповнена невідомості. Аби не перебувати постійно у пригніченому стані, подумайте разом з коханою людиною, що конкретно є під вашим контролем зараз. Заново поділіть обов’язки і справи та виконуйте їх. Роблячи те, що напряму залежить від вас, ви перетворюєте ваш неспокій в продуктивний процес.

Будьте чуйні

Чуйність, орієнтована на дії В усіх нас різні реакції на стрес. Буває, що люди наче відтинаються від емоцій та перестають їх відчувати. Ми можемо реагувати на стрес інакше, ніж наші рідні чи друзі. Це нормально, якщо вашій близькій людині потрібно більше обіймів зараз. Це нормальноякщо вам хочеться плакати більше, ніж зазвичай, або ви шукаєте приводу, щоб поспати і не думати. Ми намагаємося знайти свої методи, як дати раду з несподіваними викликами, Усім без винятку потрібне відчуття стабільності та безпеки. Тож, якщо вашим рідним зараз потрібно більше підтримки та любові, це нормально. Ви можете зробити маленькі дії, які покращать стан іншої людини. Для цього підтримайте її так, як вона цього потребує.

Розкривайте спільні таланти

Раз ви все одно вже вдома – можна спробувати розкрити загальні таланти і, можливо, захоплення, до яких все ніяк не доходили руки.”Наприклад, влаштувати вдома “Майстер Шеф” з наявних продуктів. Почніть хвалити свого партнера за будь-які прояви турботи. Навіть якщо це вимитий посуд або прибраний стіл. Так, в звичайному ритмі ці речі вважаються нам самі по собі зрозумілими, проте в період карантину це не так. Говоріть один одному слова кохання, дякуйте, запитуйте дозволу про все, навіть якщо це дозвіл на комплімент.

Романтика

Не менш важлива – романтика, можна і романтичну вечерю при свічках влаштувати. Можете вигадати нову сімейну традицію. Обговорити те, на що давно не вистачало часу, чи просто разом перегляньте улюблені фільми. В труднощах насправді заховано багато можливостей, якщо ми дамо їм з нами відбуватися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.