Поради про виховання дітей

ДИТИНА ЛАЄТЬСЯ МАТОМ: ЩО РОБИТИ, ЯК ВІДУЧИТИ ЇЇ МАТЮКАТИСЯ?

Сказане дитиною матюк може прогриміти, як грім серед ясного неба. Така проблема трапляється навіть в самих інтелігентних і благополучних сім’ях, в яких взагалі не звучить нецензурна лексика.

Джерела, з яких син або дочка може почерпнути «знання», – телебачення, інтернет, сусіди, друзі і так далі. Що робити в такій ситуації батькам? Реакція повинна бути адекватна віку дитини і обставин, в яких було сказано лайка.

Батьків матюк з вуст дитини може по-справжньому шокувати.

МАТ – НАСКІЛЬКИ ВСЕ ПОГАНО?

Мат – лайливі слова, використання яких суперечить загальноприйнятій моралі. Найчастіше їх вживають з метою образи співрозмовника або негативного оцінювання людей і явищ, тобто для вираження емоцій і яскравої аргументації. У деяких випадках лайки служать для зв’язку слів у реченні, будучи «паразитами». Це свідчить тільки про бідність словникового запасу.

Чи можна дитині вживати в мові мати? Зле це або нормально? Дати відповіді на ці питання можуть лише його батьки. У деяких сім’ях на «матірною мовою» розмовляють все і вважають, що так і повинно бути, це нікого не стосується. Однак більшість людей сприймає нецензурну лексику негативно, особливо з вуст дитини.

Матюки ріжуть слух, викликають неприємні емоції і формують негативне уявлення про співрозмовника. Якщо «міцне» вираз вимовляється дорослою людиною в запалі пристрастей або в ситуації, коли він відчуває біль, то це можна виправдати. Матюки як слів-паразитів наштовхують на думку про інтелектуальну обмеженість. Успішні і виховані люди не сваряться «направо і наліво». Батькам, які хочуть, щоб їхня дитина гармонійно вписався в соціум і досяг певних висот, варто коригувати його мова.

Потрібно пояснити дитині, що матом лаються недалекі і невпевнені в собі люди

Причини нецензурщини і реакція на неї специфічні для кожного віку. Варто відзначити, що часові межі носять орієнтовний характер, оскільки психоемоційний дозрівання кожної дитини індивідуально.

ВІД 2 ДО 5 РОКІВ: ЩО РОБИТИ З МАЛЕНЬКИМ «БАЗІКОЮ»?

Мат, виголошений дитиною в 2 роки, найчастіше є результатом мовного наслідування. Почувши нове слово від розгніваного тата або проходила повз тітки, малюк повторює його, абсолютно не розуміючи сенсу. У такій ситуації краще всього ніяк не реагувати. Важливо не розсміятися і не розчулитися, інакше малюк буде намагатися радувати батьків, продовжуючи повторювати забавне для всіх вираз. Категорично не можна лаяти його. Він просто не зрозуміє причину цього. Крім того, це призведе до загострення уваги на проблемі.

У 3-5 років малюк вже може вловити емоцію, з якою було винесено мат, і зробити для себе висновок, що це слово слід говорити тоді, коли на кого-то або на щось злишся. Крім того, діти в даний період приміряють на себе різні моделі поведінки, тестуючи реакцію батьків і перевіряючи межі дозволеного.

Синові чи доньці в 3-4 роки потрібно сказати, що подібні фрази є брутальною лайкою і ображають навколишніх. Слід зробити спокійне і суворе навіювання: «У нас в родині такі вирази не вимовляють».

Потрібно спокійно і коректно пояснити дитині, що в його родині такі слова не використовуються

Якщо інцидент стався в присутності інших людей, не варто негайно реагувати, а тим більше – соромити дитини. Бажано перевести розмову в інше русло або пожартувати. Виховну бесіду краще провести в спокійній обстановці без сторонніх.

ВІД 5 ДО 8 РОКІВ: ЯК НАДОУМИТИ СВАРЯТЬСЯ?

У 5-7 років мотив для лайки в дитячому садку (в школі) або будинку – бажання привернути увагу батьків. Зрозуміло, лихослів’я викликає негативну реакцію, але для малюка, якому не вистачає участі в його життю з боку мами і тата, крики, обурення і покарання є проявом уваги.

З сином або донькою потрібно поговорити про поведінку. Нехай дитина пояснить, що він насправді хоче сказати, коли вимовляє мати, як він розуміє їх зміст. Цілком ймовірно, що спадкоємець не до кінця усвідомлює, що саме означають нецензурні вирази. Важливо донести, що вимовляти такі слова погано.

Батькам обов’язково слід проаналізувати, як часто вони спілкуються з дитиною, як вибудовують відносини. Якщо комунікація зводиться тільки до побутового обслуговування, перевірки домашніх завдань і «читання моралей», то бажання малюка привернути увагу цілком законно. Варто цікавитися захопленнями дитини, розмовляти з ним про його переживаннях, проводити дозвілля разом.

Якщо в родині дитина наданий сам собі, результати цього можуть бути невтішними

У 7-8 років чадо переживає кризу, що виявляється в прагненні до самостійності. Йому необхідно розумне розширення меж свободи. Якщо батьки продовжують висувати жорсткі або суперечливі вимоги, то це неминуче призводить до протесту, який іноді виражається в проголошенні грубих слів. Слід поступово знімати всеохоплюючу опіку, надавати право вибору, але продовжувати м’яко контролювати дитину.

Ще однією причиною нецензурної лексики в мові спадкоємця може бути невміння виражати гнів по-іншому. Його необхідно вчити контролювати свої емоції:

нехай скаже, що саме його не влаштовує, на що / кого він злиться – зрозуміло, без нецензурщини;

важливо висловити йому свою підтримку;

слід дізнатися у сина, якої мети він хоче домогтися в даній ситуації, допомогти в її реалізації чи запропонувати альтернативу.

Головне, щоб дитина знала: він не повинен соромитися своїх емоцій і може розраховувати на батьків. Слід навчити його справлятися з гнівом без образи інших людей.

ВІД 8 ДО 10 РОКІВ: ЯК ВІДУЧИТИ ЛАЯТИСЯ?

В 8-10 років діти часто вибирають собі зразок для наслідування, причому не завжди позитивний. Це може бути один, герой фільму / мультфільму, співак. Якщо «ідеал» матюкається, то дитина буде наслідувати його приклад, бажаючи здаватися таким же дорослим, сильним, мужнім або веселим.

Завдання батьків в такій ситуації – пояснити, чому не можна лаятися. Не варто «втоптувати в бруд» героя. Краще сказати, що обраний дитиною зразок володіє певними позитивними рисами, але у нього є і недоліки, наприклад, вживання нецензурних слів. Важливо акцентувати увагу на тому, що один з атрибутів дорослості – самостійність у формулюванні думок і прийнятті рішень, а не сліпе наслідування «ідеалу». Варто спробувати наштовхнути його на вибір іншого зразка. Крім того, важливо стежити за тим, які фільми, передачі та мультфільми дивиться син.

Якщо десятирічна дитина лається матом, він може таким чином компенсувати свою неуспішність в одній зі сфер соціального життя: у нього не складаються стосунки з батьками, однокласниками чи не виходить добре грати в футбол. При цьому він чує критику і докори. У його голову закрадається думка: «Раз все вважають мене поганим, я стану таким». В результаті в його мові з’являються нецензурні слова.

Батькам необхідно піднімати самооцінку сина, визнавати його успіхи, допомагати йому налагоджувати контакти, а також перестати «пресингувати» його. Наприклад, якщо кімната сина знаходиться в жахливому безладді, не можна обзивати його нечупарою і ледарем. Краще сказати йому про свої почуття: «Мене засмучує, що ти досі не зробив прибирання».

Іноді дитячий мат – спосіб самоствердитися і довести свою значимість

ВІД 10 ДО 16 РОКІВ: ЯК ЗНАЙТИ СПІЛЬНУ МОВУ?

У підлітковий період діти лаються матом з метою самоствердження серед однолітків і вливання в колектив. Дитині здається, що його не приймуть і не зрозуміють, якщо він не буде вживати «міцні слівця» в особистому спілкуванні з приятелями або в соціальних мережах.

Для дитини в 10-14 років мат – спосіб захисту від ворожого світу. За нецензурними словами він приховує свої слабкості і страхи. Йому здається, що вимовляючи мати, він стає дорослішою, а також вселяє страх і повагою оточуючих.

Мат може бути формою прояву агресії. Психологи вважають, що це нормальний етап у розвитку особистості, кожна дитина повинна його пройти. Чи не виплеснувся свого часу агресія здатна привести до різних психологічних проблем в майбутньому.

Якщо у дитини немає особливих складнощів в сім’ї або в колективі, то до 14-16 років необхідність в нецензурних словах відпадає сама по собі. Він вживає грубу лексику все рідше, зазвичай для вираження емоцій, а потім його мова очищається.

Якщо підліток живе в благополучній родині, то приблизно до 16 років його мова очищається

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Що робити батькам, якщо син в дитячому або підлітковому віці почав лаятися? Способи корекції поведінки залежать від віку чада, його характеру і психоемоційного стану, але є деякі загальні рекомендації:

Потрібно стежити за тим, щоб дитина не чув мату від оточуючих людей, перш за все від батьків. В іншому випадку пояснювати йому що-небудь марно.

Під час розмови про матах слід звернути увагу сина на те, наскільки погано вони звучать, як неприємно їх чути. Важливо вказати, що зазвичай мат є частиною мови тих людей, яким не вдалося досягти успіху в житті. Однак не потрібно узагальнювати – одне нецензурне слово не робить з дитини злочинця або маніяка.

Якщо з чадом була проведена виховна бесіда, але він продовжує лаятися, має сенс покарати його, але не занадто жорстко. Наприклад, варто позбавити його перегляду мультфільму. При цьому треба чітко пояснити, чому він покараний.

Відучити підлітка від лайок найскладніше. Суворі заходи зазвичай тільки посилюють проблему. У цьому випадку важливо встановити довірчі відносини з сином або донькою, провести розмову «по душах», спробувати розібратися, чому він лається, запропонувати інші способи комунікації.

Оригінальний спосіб боротьби з матом – перетворення його з «забороненого плоду» в доступний. Можливий варіант дій – дати дитині почитати словник ненормативної лексики.

Вживання мату в мові можна порівняти із залежністю. Вона менш руйнівно впливає на організм, ніж нікотин чи алкоголь, але призводить до збіднення словникового запасу. Потрібно стежити за тим, що впливає на культуру мовлення дитини, коригувати негативні моменти. Важливо не просто заборонити нецензурну лексику, а доступно пояснити, що в ній поганого і чим вона може нашкодити. Якщо у батьків не виходить самостійно впоратися з проблемою, краще звернутися до психолога. Сталий вживання матів дитиною вказує на складності з самоідентифікацією і комунікацією в сім’ї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.