Маніпуляції в нашому житті.

Іноді ми приймаємо рішення всупереч своїй волі не розуміючи цього. Пізніше виникає почуття невдоволення і роздратування. Швидше за все ви стали об’єктом психологічної маніпуляції.

Мета маніпуляцій – вивести людину зі стану емоційної рівноваги, визначити його недоліки або достоїнства, які можна використовувати. Маніпулятор контролює і прогнозує поведінку партнера, щоб позбавити його можливості вибору і отримати особисту вигоду.

Для маніпуляцій характерні наступні загальні риси:

Існує величезний набір засобів маніпулювання. Можна, наприклад, опустити частина інформації або спотворити її до невпізнання.

Крім вербальних засобів впливу на опонента, існують невербальні – жести, міміка, ритм і гучність мови, поза. За допомогою невербального компонента передається в 5-8 разів більше інформації, ніж за допомогою слів, і це, природно, використовується маніпулятором.

Жертва маніпуляції, як правило, усвідомлює це не відразу. Прозріння приходить пізніше. А з ним, гостре бажання не мати нічого спільного з цією людиною в подальшому. Саме тому маніпулятори часто самотні. Відносини, які зав’язуються, не отримують розвитку. Або в їхньому колі близьких знайомих знаходяться такі ж “любителі”. У ділових відносинах прагнення до односторонньої вигоди ніколи не призводить до довгострокового взаємодії.

Маніпуляціям можна протистояти. Для цього досить дати зрозуміти вашому партнерові, що ви бачите його хитрощі. Як це зробити?

Перш за все, усвідомлювати власні почуття і потреби.

Як правило, маніпулятор, що розуміє, що він розкритий, дуже швидко переводить розмову на іншу тему або відмовчується.

Випробувавши на собі роль жертви маніпуляції, в черговий раз будьте насторожі. І не зв’язуйте себе обіцянками, не поспішайте з відповіддю, задавайте уточнюючі питання  “Що ти маєш на увазі?”.  Відкладіть прийняття рішення. Будьте уважні до фраз, вимовлених байдужим тоном або в кінці розмови, коли ви вже думаєте про інше і пильність знижена.

Дайте зрозуміти людям, які намагаються вами маніпулювати, що ви це бачите і не збираєтеся йти у них на поводу, що ви ставитеся до цього з гумором. Постарайтеся зробити це делікатно. Як правило, маніпулятори не люблять обговорювати цю тему. Якщо ви досить близькі і не боїтеся образити людину, скажіть йому прямо, що ви відчуваєте і думаєте з цього приводу. Це може бути боляче, зате ефективно.

Пам’ятайте! Маніпуляція втрачає свою силу відразу, як тільки вона стає помітна. Навчіться розпізнавати, коли вами намагаються маніпулювати. Ви це зрозумієте по власних негативних відчуттів. Навчіться ігнорувати маніпуляції, це самий безболісний і ефективний варіант.

Автор: Фахівець із соціальної роботи Клепас Оксана

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.