Обережно! Нові види шахрайства

Закінчилися новорічні свята і період канікул, ми повертаємося до робочих буднів. Але, разом з тим, активізувалися і шахраї. Цього тижня користувачі месенджерів почали отримувати повідомлення про подарунки у вигляді купонів від мережі АТБ на суму від 500 до 5000 грн. та подарунки у вигляді техніки і грошей від Xiaomi. Останнє посилання особливо активно шириться користувачами-дітьми у чатах, де вони спілкуються.

Перейшовши за посиланням, жертва схеми вирішує, що ніякої загрози немає, адже в повідомленні згадується назва торговельної мережі або виробника техніки, які мають відоме ім’я. Натиснувши на посилання, переходимо на створений сайт, який оформлений у фірмових кольорах “АТБ” або Xiaomi, хоча він й не має ніякого стосунку до компаній. Звертайте увагу –  на підставному інтернет-ресурсі шахраїв є дрібний напис: “Представлений бренд не має ніякого відношення до організаторів даної акції! Акція діє до 1 лютого 2021 року”.  Текст повідомлень викладений з помилками і безграмотно, швидше за все, створювався за допомогою прямого перекладу онлайн-перекладачем. Цей ресурс навіть розміщений на безкоштовному домені.

Після короткого опитування, де потрібно заповнити простеньку анкету, відповівши на три запитання: стать, чи відвідуєте магазини АТБ/користуєтесь продукцією Xiaomi, яким месенджером користуєтеся найчастіше. Базуючись лише на цих запитаннях, агрегатор нібито перевіряє чи не заповнюється анкета повторно, і після цього видає нове вікно. Там потрібно відкрити коробочки, в яких може бути приз. Звичайно, перші спроби — невдалі, а на третю “неочікувано” щастить — ви “виграєте” 5000 грн або омріяний обраний гаджет. Після цього сайт просить зайти в той самий месенджер ,який ви позначили, як найбільш використовуваний. Перейшовши в месенджер через сайт, ви стаєте ланцюжком розсилки шахрайського спаму.

Тому варто пам’ятати, що захиститися від подібного роду шахрайства можна тільки в разі, якщо не втрачати пильності. Для цього слід лише запам’ятати три прості речі:

  1. Акції з масової роздачі грошей, гаджетів, автомобілів і безкоштовних компанії з відомим іменем не влаштовують. Таку інформацію завжди потрібно перевіряти на офіційних сайтах.
  2. Не здійснюйте перехід на власний акаунт у месенджерах з невідомих сайтів та не поширюйте непідтверджену інформацію з активними посиланнями.
  3. Шахраї діють, базуючись на відчуттях жертви, що все потрібно робити швидко. У поспіху багато людей піддаються емоціям, не помічаючи, що не одержують, а втрачають.
  4. Періодично перевіряйте листування дітей у соціальних мережах, пояснюйте необхідність бути пильними та радитися з батьками про участь у будь-яких акціях та лотереях.

Інформація підготована провідним юрисконсультом Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Надією КРЕЩУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.