Сергій Ремез: “Якісна спортінфраструктура залучить молодь до здорового способу життя”

Нещодавно було відкрите оновлене легкоатлетичне ядро спорткомплексу “Поділля”. Про його переваги, розвиток спортивної інфраструктури міста і молодіжної політики розмовляємо з начальником міського управління молоді та спорту Сергієм Ремезом.

 

— Пане Сергію, розкажіть про оновлення стадіону “Поділля”.

— Нині вже завершилися всі роботи з облаштування сучасного легкоатлетичного ядра спорткомплексу “Поділля” — синтетичних бігових доріжок, секторів для стрибків у довжину, метання… З часу здобуття Україною незалежності у жодному місті Хмельниччини не було створено аналогічної бази для розвитку легкої атлетики. відтепер не лише спортсмени міста, а й області зможуть тренуватися і брати участь у змаганнях на базі спорткомплексу. На жаль, геометрія “Поділля” не дозволила зробити вісім смуг бігових доріжок, що б проводити змагання з легкої атлетики серед дорослих національного та міжнародного рівнів. Проте можемо проводити змагання серед юніорів обласного та всеукраїнського значення.
Щоб досягти потрібного результату, постелили якісне штучне покриття, закупили обладнання, яке відповідає сучасним стандартам, для облаштування ям для стрибків з жердиною, сектора для метання диска і молота. Останній ще доведеться встановлювати, адже наявний не відповідає вимогам Федерації легкої атлетики України. Також потрібно зробити кілька правок у секторі штовхання ядра, адже були змінені правила проведення відповідних змагань. Окрім того, оновили систему автоматичного поливу трави на футбольному полі. Сподіваємося, що вона допоможе покращити якість газону. Також завдяки цьому використання води вже зменшилось удвічі. Ця система автоматично відключається, коли починаються опади, і регулює полив відповідно до рівня вологості й температури.
Загалом на реконструкцію легкоатлетичного ядра спорткомплексу “Поділля” було виділено майже 6 мільйонів гривень з державного бюджету та 2,9 мільйона — з міського. Оновлення системи поливу обійшлося міській казні у 700 тисяч гривень.
Приємно, що не лише спортсмени нині проводять тренування на базі “Поділля”. Пересічні хмельничани здійснюють тут на оновлених доріжках ранкові пробіжки. Стадіон відкритий з 6 ранку до 22 вечора, тому кожен з мешканців міста у відповідному змінному взутті може вільно користуватися біговими доріжками.

— Є плани реконструювати й трибуни?

— Вже давно назріла необхідність змінити стільці на трибунах. Вони не відповідають вимогам Федерації футболу України та регламенту проведення масових змагань. Цьогоріч ми не плануємо проводити відповідні роботи, можливо, візьмемося за це наступного року. Нові стільці будуть комфортніші, з вищою спинкою й захищені від вандалів. Проте заміна стільців вимагатиме комплексних робіт. Зокрема, заміни ізоляції, щоб вода не протікала у приміщення під трибуною.
Проте зараз розробляється проект спеціалізованого залу боксу на території “Поділля” з боку вулиці Івана Франка. Тобто між табло і вулицею.

— Як розвивається спортивна інфраструктура міста?

— Через міський департамент освіти і науки було побудовано два міні-футбольні майданчики зі штучним покриттям у НВО №28 (Озерна) і НВК №7 (Гречани). Наразі завершується реконструкція майданчика у мікрорайоні Ракове на базі НВО №9. Також плануємо до кінця року завершити реконструкцію спортивного майданчика у Південно-Західному мікрорайоні (НВК №6).
Вже провели тендер на облаштування сучасного прибудинкового спортивного майданчика на вулиці Тернопільській, 34. Там розпочали демонтаж старого обладнання і до Дня фізичної культури і спорту на початку вересня хочемо презентувати оновлений майданчик громаді. На його території встановимо столи для настільного тенісу й тренажери. А в мікрорайоні Озерна днями вже відкрили багатофункціональний майданчик з гумовим покриттям, де можна займатися гандболом, міні-футболом, баскетболом і волейболом. Під час його відкриття побачили, що після нанесення там відповідної розмітки також можна буде займатися великим тенісом. Тому невдовзі зробимо й це. На цьому спортивному майданчику найперше займатимуться мешканці мікрорайону. Більше того, наші тренери за розкладом тренуватимуть там дітей.
Навколо поля та бігових доріжок стадіону “Локомотив” у Гречанах завершується встановлення чотириметрової огорожі. Ми були змушені піти на цей крок, адже деякі непорядні мешканці дозволяли собі кататися на велосипедах і мотоциклах на щойно посіяній траві, а на трибунах — розпивати спиртне та залишати купи сміття. Але мешканці мікрорайону не відчують жодних незручностей — стадіон відчинятиметься зранку й зачинятиметься ввечері. Футбольне поле стадіону “Локомотив” найперше буде надаватися для тренувань і змагань, адже в місті катастрофічно не вистачає полів з трав’яним покриттям. А для мешканців облаштуємо футбольний майданчик зі штучним покриттям. Також у Гречанах на базі СКЦ “Плоскирів” у планах облаштувати два баскетбольні майданчики.
Окрім того, на базі ДЮСШ №1 плануємо облаштувати два сучасні спортивні майданчики з вуличним освітленням. Завдяки цьому розвантажимо прилегле футбольне поле. А на вулиці Водопровідній на базі НВК №10 заасфальтуємо два баскетбольні майданчики, які вже давно потребують ремонту. На їх місці зробимо єдиний комплекс ігрових спортивних майданчиків.
З довготривалих планів — будівництво Палацу спорту на вулиці Зарічанській, на місці, де нещодавно громадився металевий брухт. Його проект наразі на етапі розробки та обговорення. Заплановано, що Палац стане місцем для проведення різноманітних змагань для ігрових видів спорту — футзал, гандбол, волейбол, баскетбол. Також там можуть проводитися концерти.
Приємно, що депутати міської ради йдуть нам назустріч, розуміючи необхідність створювати умови для спортивного розвитку дітей. Гарна, якісна спортивна інфраструктура дозволить залучити їх до здорового способу життя, відірвати від безкінечного сидіння за комп’ютерами та шкідливих звичок.

— Нещодавно ви налагодили роботу з громадською організацією “Молодь за краще майбутнє”. Завдяки цьому до організації міських заходів були залучені молоді волонтери. Розкажіть про результати співпраці.

— Ми підтримали ідею цієї громадської організації створити у нашому місті молодіжний волонтерський рух. Зі свого боку провели семінар підготовки волонтерів. Активісти, які пройшли навчання, долучилися до організації форуму економічного розвитку Хмельницького. Після цього виникла потреба залучити волонтерів, щоб надати допомогу сім’ї загиблого воїна. Молодь без вагань долучилася до збору грошей і передала їх матері загиблого героя.
Загалом часто проводимо загальноміські заходи, в яких важко обійтися без допомоги волонтерів. Тому приємно, що громадські активісти нам у цьому допомагають. Думаю, що й молоді цікаво бути безпосередніми учасниками змін у нашому місті. Більше того, таким чином вона отримує гарний досвід, який може знадобитись у житті.
Нині стоїть питання щодо виділення приміщення на вулиці Інститутській під створення молодіжного хабу — простору, де молодь зможе зустрічатися, проводити заходи, створювати власні проекти. Ми вже оглядали це приміщення з представниками молодіжних громадських організацій. Їх влаштувала площа приміщення. Тому наразі займаємося підготовкою документів, щоб передати його у розпорядження громадських активістів.

— Яку роль власне відіграє хмельницька молодь у формуванні молодіжної політики міста?

— Наразі мене як керівника управління молоді та спорту не надто влаштовує активність молодіжної ради, створеної минулого року. Це неформальна структура, яка має виносити власні ініціативи на розгляд управління. Я б хотів, щоб представники молодіжної ради щось пропонували. Ми не можемо проводити якісну молодіжну політику без участі молодих  хмельничан у цьому процесі. Звісно, ми налагодили співпрацю й спільно організували кілька ініціатив. Проте хочеться більшої активності й ініціативності молоді, а ми завжди готові підставити їй плече допомоги.
Розмовляв Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.