Страх та фобія

Страх – реальна частина життя людини. Ця емоція виникає, коли передбачається щось неприємне, коли людина сприймає ситуацію як загрозливу її спокою та безпеці і при цьому не може захиститися, позбавитися від загрози. Страх завжди є сигналом і попередженням про небезпеку, але він також містить і імпульс до її подолання.

Хвилюватись – цілком нормально. Тривога – це сильна емоція, що виникає в момент сприйняття людиною небезпеки. На відміну від інших сильних переживань, тривога завжди пов’язана зі страхом, свідомим або несвідомим. Реальна загроза чи уявна – нашому мозку також байдуже.Страх виконує позитивну функцію, роблячи людину обережнішою і обачнішою

Корисні переживання

Існують корисні переживання. Вони реалістичні й обґрунтовані, пов’язані зі зрозумілим і високим ризиком. Допомагають мобілізуватися і долати труднощі. Приводять до концентрації уваги й енергії. Контрольовані у часі й короткострокові. Не заважають жити

Шкідливі переживання

Шкідливі ж переживання – нереалістичні, надумані, спотворені. Пов’язані з низьким ризиком, перебільшені. Забирають людину до віртуальної реальності своїх переживань. Енергія витрачається на хвилювання, а не на вирішення проблеми. Важко контрольовані у часі й тривають довго. Заважають жити та функціонувати. Шкідливі переживання виникають, коли наш мозок не встигає опрацювати зовнішні імпульси, і тоді на тваринному рівні він неадекватно реагує на уявну загрозу. Такі хвилювання формують загальний тривожний стан.

Природа фобії

Крім того у людини може виникнути і фобія. Це стійкий, тривалий та інтенсивний страх та тривога, які стосуються специфічного об’єкту чи ситуації. При цьому це може бути сильний страх перед чимось, що взагалі не є небезпечним. Неможливо логічно пояснити, чому саме людина чогось боїться. Прості або специфічні фобії можуть стосуватися природних явищ, тварин, медичних процедур. Як результат фобії, людина виробляє тактику уникнення — перестає з’являтися там, де об’єкт, предмет або ситуація можуть проявити себе. У деяких випадках це істотно ускладнює життя цієї людини. Якщо тривога чи страх проходять, коли небезпека минає, то фобія не залишає в спокої, а уява раз у раз малює жахи за участі предмету або події, що лякає. Такі страхи можуть заважати роботі, навчанню й особистим відносинам.

Техніка релаксації

Для того, щоб справлятися з страхами та фобіями корисно оволодіти техніками релаксації. Важливе ваше дихання. Корисна техніка для зняття тривожності і розслаблення — це короткий вдих і більш тривалий видих. Наприклад, спробуйте дихати так, щоб видих тривав у 5-6 разів довше, ніж вдих. Це дуже ефективна вправа, оскільки серцевий ритм збільшується на вдосі і знижується на видиху. Таким чином, затримуючи видих, ми підсилюємо ці ефекти.

Фобії у дітей

Фобії у дітей — нормальне явище. Якщо це не впливає на щоденне життя дитини або родини, то втручання фахівців не потрібне. Достатньо спокійного роз’яснення та навіть певного долучення до міфологічного світу дитини: «Наприклад, перед сном можна повиганяти всіх монстрів з-під ліжок спеціальною антимонстровою піснею або гарним провітрюванням (щоб їх видуло) або навіть покласти в шафи антимонстрові таблетки (цукерки-жувастики, від яких у монстрів злипнуться зуби) і багато іншого».

Трапляється так, що фобія дозволяє отримувати вторинну вигоду (опіку, захист, увагу) та є частиною стосункової гри. Тут все залежатиме від зрілості та якості стосунків між друзями чи партнерами. Фобії та страхи можуть суттєво ускладнювати життя. Пам’ятайте, перший крок на шляху до подолання страху — його констатація. Якщо ви підозрюєте, що схильні до фобій, або впевнені в цьому зверніться до фахівців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.