Чому виникають дитячі крадіжки

Коли батьки дізнаються про те, що їх чадо потайки бере у них гроші, вони обурюються і впадають у стан безвиході: що робити і чому так сталося? Дитяче злодійство може бути усвідомлене або неусвідомлене порушення кордонів інших людей, нелегальне вторгнення в їх простір і привласнення собі їх власності, спосіб сказати дорослим про якесь своє неблагополуччя, спосіб впоратися з наслідками травми або можливість отримати те, що іншим способом не отримати.

Як розмежувати: “моє” і “батьківське”

Приблизно в три роки у дитини відбувається формування понять “моє” і “твоє”. У цей момент вона усвідомлює, що має маленький власний простір, з яким оточуючі повинні рахуватися. І якщо в цей момент батьки не зуміли закріпити ці поняття і не навчилися коректно ставитися до особистісного простору дитини, то і вона не навчиться поважати особистий простір батьків. Підліток не зрозуміє, чому йому не можна брати гроші або речі у мами чи тата, якщо вони беруть без дозволу у нього все що хочуть. Цей аспект виховання дуже важливий, оскільки у наш час велика увага приділяється формуванню індивідуальності дитини. Якщо навчити її розуміти і цінувати свою власність, то вона буде з повагою ставитися і до чужої.

Крім того, практика психологічної роботи з підлітками, які крадуть гроші у батьків показує, що таких дітей заставляє красти, переживання деяких емоцій і почуттів.

Злість та агресія

Якщо у дитини є заборона на вираження своєї злості і агресії в сім’ї, то вона буде шукати альтернативний спосіб справитись з цією емоцією. І крадіжка дуже зручний спосіб для цього. Важливий факт, що це робиться не заплановано, тобто підсвідомо.

Образа

Коли ваш підліток ображається і так саме не може висловити свою образу в безпечній формі. Не може розібратись, спокійно, що можна з цим почуттям зробити, якщо немає ні кого хто б допоміг йому розібратись в ситуації, це може теж спричинити бажання відновити справедливість (звісно підсвідомо). І крадіжка це зручний спосіб.

Страх

Це може виглядати парадоксально, але страх може бути причиною крадіжок. По типу, із 2 бід обирають менше. Наприклад, коли у дитини з’явився борг, або гроші вимагають однолітки чи старші учні у школі.

Брак емоцій

Якщо дитині не вистачає емоцій, вона не може встановити емоційний зв’язок із найближчими людьми, то вона буде шукати ці емоції будь-яким шляхом, в тому числі і крадіжкою. Адже підсвідомо, неважливо яку увагу дитина здобуває, позитивну чи негативну.

Самооцінка.

А ще може бути, що батьки сильно обмежують дитину в грошах (не важливо в яких обставинах, якщо про це не ведеться роз’яснювальна робота), і тоді дитина буде відчувати себе погано в компанії дітей, які можуть щось собі купити, а вона, ні. Або дитина загалом, відчуває себе не повноцінною, або думає, що з нею будуть дружити лише через гроші, і тоді крадіжка дає шанс, виглядати в колі своїх друзів більш значущою. І це спосіб підняти свою самооцінку й авторитет. Звісно це дуже сумнівний спосіб, але якщо це не пояснювали дитині, то вона і не знає.

Клептоманія

Окремим пунктом варто виділити клептоманію (схильність до крадіжки). Якщо у вас є підозра, що ваша дитина має саме такий розлад, необхідно пройти обстеження і діагностику у психіатра.

Крадіжка як протест

Красти гроші у батьків можуть і діти із забезпечених сімей, які ні в чому не мають потреби. Батьки купують їм все, що вони захочуть. Але при цьому підлітки відчувають себе самотніми, обділеними батьківською увагою. Тата-мами повністю поглинені власними турботами і ніколи не цікавляться, чим живе рідне чадо, що його хвилює. І тоді підліток починає у них красти гроші, щоб елементарно звернути на себе увагу та змусити батьків на розмов.

Кишенькові важливі

Багато батьків не дають дитині гроші на кишенькові витрати, міркуючи так: “Дам їй в школу булочку, яблуко, і досить”. У молодших класах така ситуація була б цілком нормальною, а в середніх – вже ні. Дитина повинна мати можливість самостійно купити собі їжу: обід в їдальні, ту ж булочку або склянку кока-коли. Вона неймовірно страждає, коли всі однокласники йдуть в їдальню або буфет, а вона не йде, тому що мама не дала грошей. Наступного разу вона без дозволу візьме ці гроші у мами, щоб відчувати себе так само впевнено, як і решта. Якщо сім’я дійсно економить, збираючи гроші на конкретні потреби, то дитині це потрібно обов’язково пояснити. В іншому випадку батьки, не бажаючи того, самі штовхають її на крадіжку.

На що звернути увагу

Пам’ятайте, у кого (з родини або школи) – дитина краде, тому і направлене послання дитини. Що саме вона бере і на що витрачає вкрадені гроші? Це вкаже на якийсь дефіцит, виражений символічно.Як давно дитина це робить? Якщо давно, то родина має деяку “сліпоту”, старанно не помічає труднощів, боїться з ними мати справу. Це спосіб дитини “відкрити очі” системі.

Виконав психолог ХМЦСССДМ  Олександра КОЦЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.