ЯК НАВЧИТИСЯ ГОВОРИТИ НІ

Як навчитися говорити “ні”. Іноді  дуже складно відмовити людині. Здається, ніби це некрасиво і незручно та все ж  є моменти, коли в першу чергу, важливо подумати про себе, а лише потім про інших.

Чому так складно відмовляти людям?  

Причин чому ми не можемо сказати “ні” є декілька. Зокрема це страх втратити стосунки набуті роками. Інколи здається, що сказане  “ні” може припинити дружбу. Ще одна причина – боязнь майбутнього конфлікту. Відмовити заважає і наша вічна доброта.  І це дуже погано. Пам’ятайте,  Вами можуть користуватися, знаючи, що ви просто не зможете відмовити. А ще люди вірять дію бумерангу. Тобто боїться сказати «ні», аби у майбутньому і на своє прохання не отримати відмову.

Як це впливає на життя?

Пам’ятайте не вміння говорити “ні” може зіграти з вами злий жарт.  Адже з кожним разом, буде рости злість на самого себе. Роздратування, апатія, нервозність і інші неприємні почуття буде викликати людина, яка постійно просять допомоги. У підсумку, навіть власна безхарактерність стане найбільш неприємним відчуттям. Пам’ятайте, відмова –  це не прояв егоїзму, не груба відповідь і навіть не основа неповаги до співрозмовника.  Це коротка і більш м’яка форма того, що на даний момент прохання виконати неможливо через певні важливі  причини.

Виправдовуватися — це не вихід

Не виправдовуйтеся. Будь-яке виправдання ознака невпевненості людини в собі, невміння   зайняти чітку позицію. У багатьох випадках це виглядає, як награна аргументація відмови під прикриттям звичайного небажання протягнути руку допомоги людині.

Скромність — ваша зброя  

Скромність може стати  плюсом.  Якщо людина не готова взятися за складну роботу, то і не варто починати. Можна відповісти, що слід набратися досвіду, щоб нічого не зіпсувати надалі. Але варто пам’ятати про тонку грань між скромністю і невпевненістю. Ось її-то важливо і не перетнути, щоб не здаватися співрозмовнику боягузом

Незначна відмова – вже перемога.

Навчіться говорити “ні” на прості прохання. Наприклад вас просять зайняти невелику суму грошей. Аби надто довго триває нудна розмова телефоном.  У таких випадках необхідно тримати себе в руках, не зриватися, а спокійно сказати співрозмовнику, що ви нічим не можете допомогти. До речі, саме звідси і починається самовиховання. Тут бере свій початок тверде «ні», яке людина зможе говорити і в інших більш серйозних випадках.

Правильна інтонація

Коректна форма відмови багато про що говорить.  Очевидно, що запальне, різке  «ні» насторожить оточуючих і викличе негативні емоції.  Щоб не виникало подібного неприємного відчуття, найкраще привчати себе до спокійної  відмови.

Вдалий компроміс

Незначні прохання, в яких людина цілком може посприяти, не обов’язково назавжди відхиляти. Можна запропонувати компроміс, який стане відмінним рішенням для обох сторін. Ви зможете допомогти, коли матимете вільний час.

Перестаньте брехати, коли потрібно сказати “ні”
Нарешті, потрібно навчитися говорити “ні”, не обманюючи. Якщо вам дзвонить друг і кличе погуляти, а ви не хочете, так і скажіть. Не потрібно виправдовуватися і говорити: “я втомився”, “у мене багато роботи”, “я погано себе почуваю”. Говоріть просто: “Ні, не хочу”. Крапка.

Фрази-помічниці

Є кілька універсальних фраз, що допоможуть навчитися коректно говорити “ні” «Вибач, я не зможу тобі допомогти, дуже багато чого потрібно зробити на роботі, це не можна відкласти». Тут можна докладніше  описати робочі моменти, дати зрозуміти, що все це дуже важливо на даний момент.«Я подумаю і дам відповідь на твоє прохання трохи пізніше». Цей вислів відмінно підходить в тому випадку, якщо пропозиція співрозмовника цікава і її хочеться виконати. Але не можна відразу ж погоджуватися, важливо дати собі час, щоб зібратися з думками і все добре обміркувати.

«Боюся, я не зможу з цим впоратися, так як нічого в цьому не розумію. Але я знаю людину, яка точно зможе допомогти ». Дана фраза – справжній шаблон для ситуацій, коли пропозиція начебто і привабливу, але для її виконання необхідний багаж знань і умінь. «Що, якщо ти запитаєш мене про це через тиждень? Я як раз владнаю всі проблеми» Така відмова діє у випадках, якщо всі справи цілком можна вирішити за короткий термін. Компроміс – дуже тактовне і правильне вирішення питання.

Вміння говорити “Ні” допоможе жити, керуючись власними інтересами, смаками, вподобаннями. Тобто говорити, робити, купувати, любити те, що хочете ви і що потрібно саме вам. Адже намагаючись догодити іншим і бути хорошими для когось, ми ризикуємо прожити не своє життя.

Вик. Психолог Центру Каритун Оксана

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.