Як соціалізуватися під час самоізоляції?

Самоізоляцію під час карантину люди сприймають по-різному. У мережі є безліч порад, як провести цей час з користю. Варто розуміти, що з кожним днем організм людини перебудовується під новий графік, тому в замкнутому просторі у людей часто виникає почуття тривоги, що вони перестали бути корисними і потрібними комусь. У когось виникає почуття самотності, а комусь навпаки стає тісно в колі близьких людей. Все це призводить до сімейних конфліктів, або до почуття спустошеності.

Людина – соціальна істота, тому немає нічого страшного в тому, що виникає почуття дискомфорту під час карантину.

Коли людина не може піти в звичні для нього способи захисту, наприклад, в роботу, то у нього з’являється величезна кількість часу, який він змушений проводити з собою.

Головна порада – розслабитися і отримувати задоволення. Розслабитися – значить нічого від себе не вимагати. Уявити, що ви перебуваєте на безлюдному острові і від вас нікому нічого не потрібно.

Одним з найбільш ефективних психологічних методів боротьби з подібним станом є метод заміщення. Тільки займаючись улюбленою справою ви зможете відволіктися від нав’язливих тривожних думок.

Психологи рекомендують приділяти вільний час згідно трьох незамінних областей життєдіяльності людини: спілкування, навчання, робота.

Спілкування

Оскільки під час самоізоляції люди обмежені в контактах зі своїми друзями, колегами, а часом і близькими, то можна було б порекомендувати наступне:

  1. скласти список друзів, подруг і близьких, в якому вказати дні народження, а також важливі дати, для того, щоб не забувати їх вчасно привітати.
  2. зідзвонювалися з важливими у вашому житті людьми мінімум один раз в три дні, при цьому намагатися максимально їх вислухати, а не мучити їх розповідями тільки зі свого життя.
  3. карантин – хороший час привести в порядок свої соціальні мережі, упорядкувати пости, написати статті і блоги, до яких раніше не доходили руки.
  4. також можна відвідати цікаві онлайн вебінари і обговорити актуальні для вас теми.

Навчання

Під час карантину стали доступні нові форми навчання онлайн. Вільним часом можна скористатися для вивчення іноземних мов, основ інтернет-маркетингу, практик ЗСЖ. Також стала доступна можливість відвідати безліч музеїв і виставок онлайн, подивитися концерти улюблених виконавців.

Будь-яка форма навчання, в тому числі і банальне прочитання книг, повинні приносити вам задоволення, в іншому випадку краще присвячувати вільний час своїм хобі і інтересам.

Робота

Робота – важлива складова частина життя кожної людини, але не варто забувати, що трудоголізм – це психічне відхилення. Можливо, карантин – це хороша можливість для людини провести переоцінку цінностей.

“Запам’ятайте, будь-яка криза – це можливість. Можливо, карантин – це ваша нова можливість знайти себе в професійному плані. Будь-які ваші зусилля, зроблені в даний період, неодмінно будуть винагороджені.

При цьому психологи відзначають, що крім особистої гігієни під час самоізоляції повинна бути і інформаційна гігієна. Не варто піддаватися паніці, на все варто дивитися тверезо і прагматично.

Найважливіше, що хотілося б порекомендувати людям, які переживають за щось або у яких на душі виникає почуття тривоги, це те, що час летить швидко, карантин рано чи пізно закінчиться, а за безцільно витрачений час потім буде прикро, тому ставте цілі , докладайте зусилля, не лінуйтеся і все буде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.