САМОТНІСТЬ

Багато хто вважає карантин, або, як його ще називають соціальне дистанціювання мрією всіх інтровертів, а для когось це справжнє випробування. Насправді ж, незалежно від темпераменту, кожному та кожній з нас іноді потрібна підтримка, розмова, обійми. Водночас інодві варто побути на самоті. Які позитиви цього стану і як він змінює нас з“ясуємо сьогодні у рубриці «Поради психолога». Вітаю.

Бути наодинці не означає бути самотнім

Ми залишаємося наодинці, коли нікого немає вдома або коли сусіди по квартирі кудись поїхали. Словом, це відбувається тоді, коли фізично крім нас поруч нікого немає. Це зовсім необов’язково означає, що нам сумно, загалом цей факт ніяк не впливає на наш настрій. Часто це плутають із почуттям самотності. Насправді самотньою людина може бути як наодинці, так і коли хтось є поруч. Тому, коли ви залишилися вдома один/одна, не слід одразу налаштовувати себе на настрій самотності, якщо насправді вас це зовсім не турбує.

Говоріть про свої почуття

У кожного може виникнути відчуття самотності та бажання з кимось поговорити. Зовсім не обов’язково писати або дзвонити людям, прямо кажучи, що ви почуваєтесь самотньо. Навряд чи ви захочете навіть таке казати комусь. Достатньо просто запитати як справи і почати розмову. Люди, з якими вам цікаво і яких ви вважаєте близькими, скоріш за все підтримають вас, навіть простою розмовою.

Обирайте якість, а не кількість

Інстаграм, фейсбук, твіттер… Цей список можна продовжувати нескінченно довго, так само довго, як і сидіти в соціальних мережах під час карантину. Нові записи та твіти з’являються щохвилини. Якщо викласти фото, можна одразу отримати десятки коментарів та повідомлень. Але чи насправді ці знаки уваги дарують нам справжнє відчуття близького спілкування? Іноді кількість не гарантує вам очікуваного результату. Згадайте про двох, трьох, навіть одну людину, з якою ви б хотіли поспілкуватися. І замість постити нову сторі з котиком в інстаграмі — напишіть цьому хлопцю або дівчині.

Розклад дня

Розробіть новий розклад дня, максимально наповнивши його корисними справами. До нього можуть входити найрізноманітніші пункти, наприклад, прочитати сто сторінок книги, випрати штори, подзвонити подрузі. Важливим є час для розвитку, можна пройти онлайн навчання, навчитись готувати нові страви, зайнятись творчістю, має бути й час щоб побути зі своїми думками, проаналізувати їх. Взагалі, коли є план, у людей виникає відчуття, що вони контролюють своє життя і ситуацію, що є важливим для психічного здоров’я. Важливо зберегти ритуали з докарантинного періоду – наприклад, просинатися і засинати в той самий час, що й раніше, пити каву коли звикли, щоб було відчуття, що людина контролює своє життя. В той же час, потрібно вводити нові ритуали, хобі, вчити іноземну мову тощо.

Цінність усамітнення

Знаходьте задоволення в компанії самих себе. Змиріться зі своїм оточенням. Багато людей хочуть знайти собі компанію (не має значення, з кого вона буде складатися) через страх порожнечі та дискомфорту, спричинених почуттям самотності. Але пошук товариства інших людей, як відчайдушна спроба уникнути усамітнення, зробить вас ще більш самотніми. Один з головних уроків з отримання задоволення – зосередити свою увагу на речах, за які ви вдячні, а не на бажанні того, що у вас вже є.
Поради психолога: Дізнайтеся краще про своє самотнє «я»

Прийміть те, ким ви є. Інтроверти часто сприймають свої соціальні ролі в негативному ключі. Порівняно з екстравертами вони здаються собі невпевненими і марними. Як правило, у інтровертів мало друзів, які готові зустрітися з ними в будь-який час.

Будьте чесні з собою: ви можете мати всього декілька друзів, насолоджуватися самотою і при цьому не відчувати самотності. Займайтеся тим, що вас захоплює – це може звести вас з однодумцями.

За словами Віктора Франкла, “Людина повинна бути сама. Лише на самоті вона розуміє, що не є самотньою і ніколи такою не була“. Не бійтеся усамітнення, цінуйте його як можливість краще зрозуміти себе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.