Мистецтво говорити «Ні»

Говорити «ні» – найцінніше вміння  кожної людини. Усяка взаємодія, що передбачає вигоду лише для однієї сторони, не така цінна. Перше, про що ти маєш думати: потрібно тобі це чи ні. Допомогти комусь у чомусь дрібному – без проблем. Але якщо це вимагає від тебе багато зусиль, а натомість ти нічого не отримуєш – краще відмовитися.

Багато людей не можуть сказати «ні», боячись відмови, гніву або просто невпевненості в тому, як відповість інша людина. Бажання завжди радувати людей часто закладається в дитинстві. Можливо нас ростили, щоб ми були хорошою дівчинкою чи хлопчиком, і хвалили за те, що ми були «маминими маленькими помічниками» або, можливо, нам не надавали достатньої уваги і ми шукали її догоджаючи іншим, навіть на шкоду собі.

Можна так звикнути відповідати «так», що це навіть замінить наше розуміння про власні бажання. Але якщо ваше життя настільки насичене чужими проханнями, що у вас більше немає часу на те, що по-справжньому для вас важливо — чи навіть гірше, ваше психічне здоров’я під загрозою — саме час щось змінювати.

Тим часом у багатьох випадках просте «ні» або «спасибі, ні» – все, що потрібно для встановлення особистих меж.

І ось техніки, які допоможуть сказати «ні»:

Техніка «Позначення кордонів»
Реалізація цієї техніки здійснюється в три етапи:

1. Віддайте прохачеві належне.
Якщо Ви не дуже розумієте, про що Вас просять, перепитайте, щоб дізнатися детальніше.. Якщо Вас просять про нездійсненну послугу – подякуйте за те, що звернулися саме до Вас. Якщо Вам пропонують те, що Вам не потрібно – подякуйте за турботу.

2. Визначаєте свою позицію
Визначте для себе, чи зможете Ви зробити те, про що Вас просять, чи хочете Ви цього і чи будете робити. Якщо Ви вирішили відмовити, то ведіть себе впевнено і конструктивно, наскільки можете. Не треба вибачатися, принижувати себе. Просто дайте зрозуміти, як Вам: «Я дуже втомився(лася) під вечір»; «Я вже пов’язаний(а) іншими зобов’язаннями».

3. Скажіть “ні”.
Впевнено і однозначно відмовте: «Спасибі, ні»; “Ні не хочу”; «Ні, я краще не буду»; “Мені це не підходить”.

Техніка «Перманентна відмова»
Протистояти маніпулятору допомагає техніка перманентної відмови. Однозначно, чітко і лаконічно, використовуючи техніку проведення кордонів, ми формулюємо те, чого не хочемо.

  • Подяка за довіру, пропозицію.
  • Аргументація відмови.
  • Важлива, але тверда відмова. Далі ми вислуховуємо аргументи прохача (або ж того, хто щось пропонує), повторюємо їх, щоб він зрозумів, що ми його чуємо, і знову відмовляємо.
  • Вислуховування і повторення аргументів опонента.
  • Важлива і тверда відмова.

Вміння говорити “Ні” допоможе жити, керуючись власними інтересами, смаками, вподобаннями. Тобто говорити, робити, купувати, любити те, що хочете ви і що потрібно саме вам. Адже намагаючись догодити іншим і бути хорошими для когось, ми ризикуємо прожити не своє життя.

За інформацією фахівця із соціальної роботи Хмельницького міського  Центру  соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віталії Степанюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.